Ook West-Vlaamse politiediensten waarschuwen nu voor truc met tandenstoker

19/07/17 om 14:32 - Bijgewerkt om 14:31

Het is vakantie en heel wat mensen zijn op reis. Het moment dus ook voor inbrekers om toe te slaan in onbewoonde huizen. Maar hoe weten ze of iemand thuis is of niet? De politie waarschuwt voor de "truc met de tandenstoker".

Ook West-Vlaamse politiediensten waarschuwen nu voor truc met tandenstoker

Een tandenstoker tussen de deur. Dat lijkt de nieuwe techniek van inbrekers te zijn. Eind juni had de politie van Grimbergen daar al voor gewaarschuwd en ook in onze regio kreeg de politie al meldingen van deze praktijken. De inbrekers steken de tandenstokers tussen de voor- of achterdeur van woningen waar ze zouden willen toeslaan. Kort nadien gaan ze terug kijken om na te gaan of de tandenstoker nog tussen de deur steekt of niet. Het principe is simpel: als de tandenstoker na een tijdje nog tussen de deur steekt, betekent dat dat de bewoners die deur al een tijdje niet openden en dus wellicht op reis zijn. In dat geval zien de inbrekers hun kans schoon om toe te slaan.

Delen

Wie een verdacht voertuig opmerkt, doet er goed aan om het kleur, merk en de nummerplaat te noteren

Zowat elke vakantieperiode duikt er wel een nieuwe truc van inbrekers op. Deze keer gaat het dus om de tandenstoker. Het is de lokale politiezone Kouter die voor het fenomeen waarschuwt via sociale media. "Wij kregen recent een viertal dergelijke meldingen binnen in onze zone", zegt woordvoerster Annemie Wittesaele. Zowel in Wijnendale bij Torhout als in Gistel - langs de Oostendse Baan en in het centrum - en in Snellegem ontdekten bewoners al een tandenstoker. "Pas op, dit is geen lokaal fenomeen", zegt Wittesaele. "Heel wat zones kregen er al mee te maken."

Klein en fijn

De politie roept de inwoners dan ook op om extra waakzaam te zijn. "De daders kiezen net bewust voor een tandenstoker omdat dat klein en fijn is", zegt Wittesaele. "Mensen letten er dan ook niet altijd op. Ze komen thuis - al dan niet met boodschappen in hun handen - en zwaaien de deur open. Dan zie je dat niet altijd. Pas nadien merken ze een tandenstoker op de grond." Daarom is het volgens de politie belangrijk om toch oog voor dergelijke praktijken te hebben. Ze vragen dan ook om hen telkens op de hoogte te brengen als een tandenstoker tussen de deur gevonden wordt. "Verwittig ons telkens onmiddellijk als er sprake is van verdachte handelingen", klinkt het op de Facebook-pagina. "En wie een verdacht voertuig opmerkt, doet er goed aan om het kleur, merk en de nummerplaat te noteren."

(TLG)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!