Ooggetuigen zagen twee tot drie schoppen tegen het hoofd van het slachtoffer

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Victor Deveycx (27) hebben een reeks ooggetuigen maandag hun getuigenis afgelegd.

De mannen verklaarden dat de beschuldigde zeker twee harde schoppen gaf tegen het hoofd van Maxence Thooris (19). De vrienden van het slachtoffer getuigden over de kopstoot die Deveycx eerder die nacht al uitdeelde.

Op 6 september 2014 rond 3 uur ‘s nachts werd de politie van Oostende opgeroepen voor een vechtpartij aan de Slachthuiskaai. “Dat is in de wijk Hazegras, die bekend staat als hoerenbuurt. Daar zijn in het weekend ook dikwijls Noord-Fransen. We zagen een man op de grond liggen, de ambulanciers waren al bezig met de reanimatie”, getuigde inspecteur Pavel Dumon. Dankzij ooggetuigen kwam de politie het voertuig van de verdachten op het spoor. “Een uur later hebben we ze dan alle vier ingerekend bij hun geparkeerde wagen in de Koningstraat. Deveycx keerde eerst op zijn stappen terug, maar ging bij een tweede bevel wel tegen de gevel staan. Eigenlijk waren ze niet weerspannig. Nadien begon hij zich wel als een dronken persoon te gedragen”, aldus inspecteur Maarten Maenhout.

Hij heeft er nog tweemaal op gesjot, daar ben ik 100 procent zeker van

Enkele mannen waren ooggetuige van de fatale vechtpartij. “Ik stond op het terras van de Cap Horn een sigaretje te roken. De discussie was eerst verbaal, maar het escaleerde redelijk rap. Die grote persoon gaf een vuistslag aan die kleine persoon. Dan is die jongen neergevallen en heeft hij nog twee of drie trappen tegen het hoofd gekregen.” Een andere passant beschreef de scène op een gelijkaardige manier. “Ik dacht snel dat het uit de hand ging lopen. Hij heeft er nog tweemaal op gesjot, daar ben ik 100 procent zeker van.” Victor Deveycx houdt vol dat hij slechts één keer tegen het hoofd van het slachtoffer schopte.

De vrienden van Maxence Thooris vertelden over de aanleiding voor het incident. “Marvin was moe en ging in de auto gaan slapen. We zijn dan die andere mensen uit Duinkerke tegengekomen, maar ik kende hen niet”, aldus Harrison Deligne. Deveycx begon samen met een kameraad de slapende Marvin Valcke lastig te vallen. “Marvin was dat beu en is dan uitgestapt. Hij gaf de beschuldigde een duw, waarop die een kopstoot gaf. Marvin was duidelijk van de kaart door die kopstoot.”

Victor Deveycx beweerde tijdens zijn verhoor dat hij de feiten onder invloed van alcohol pleegde. De vrienden van het slachtoffer lijken dat verhaal te bevestigen. “Ik denk wel dat hij dronken was. Je zag dat toch aan hem. Hij had ook een fles alcohol in zijn hand. Als hij niet was tegengehouden, dan had hij Marvin nog slagen gegeven”, aldus Angelo Pepe. “Je zag ook de haat in zijn ogen. Ik denk wel dat ze er op uit waren om een gevecht uit te lokken.”

De kameraden van Maxence waren zelf geen getuige van de fatale vechtpartij. “Dat gebeurde om de hoek. Ik heb Maxence nog proberen te helpen, maar het was dan al te laat. Ik denk niet dat hij nog ademde”, vertelde Angelo Pepe. Harrison Deligne was nog steeds erg onder de indruk van de feiten. “Maxence was een voorbeeld voor mij, zoals een grote broer. Hij was nooit agressief en zou nooit het conflict opzoeken.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier