Ooggetuige: “Ik bleef in mijn auto zitten tot er niet meer geschoten werd”

Een politie-achtervolging dinsdagnamiddag tussen Kortrijk en Moeskroen is geëindigd met een schietpartij. © EDL
Redactie KW

Een politie-achtervolging dinsdagnamiddag tussen Kortrijk en Moeskroen is geëindigd met een schietpartij. Daarbij is een man met de Franse nationaliteit dodelijk getroffen. Twee agenten raakten gewond door kogels. Een ooggetuige beschrijft het voorval.

De Fransman (geboren in 1992) werd geschaduwd door agenten van de federale gerechtelijke politie en manschappen van de speciale eenheden.

Volgens gerechtelijke bronnen begon de achtervolging in Aalbeke, een deelgemeente van Kortrijk. Volgens getuigen reed een auto aan zeer hoge snelheid langs de Moeskroensesteenweg in Aalbeke, gevolgd door twee tot drie politiewagens. Het einde van deze weg is echter momenteel afgesloten.

De plaats-delict werd door de politie afgesloten.
De plaats-delict werd door de politie afgesloten.© EDL

Schietpartij

Net voorbij BMW Monserez reed de vluchtauto de oprit van het bedrijf Simba Toys Benelux op, naast de gebouwen van Louis de Poorter. Maar ook hier stootte de vluchtauto op een metalen hek en reden ze zich klem. Het kwam tot een schietpartij. De Fransman is daarbij dodelijk getroffen. Twee agenten werden door kogels verwond. Voorbij het metalen hek zou de verdachte via de Rue de La Royenne op het industriegebied van Moeskroen geraakt zijn om wellicht zo richting Frankrijk te vluchten.

Orphée David woont in de Moeskroensesteenweg in Aalbeke. “Ik stond op de Moeskroensesteenweg, ter hoogte van mijn huis, om aan de andere kant van de baan te parkeren. Plots reden enkele auto’s me in volle vaart voorbij. Ik ben hen gevolgd om te zien wat hier de reden van was,” vertelt de ooggetuige. “Een Audi werd gevolgd door drie of vier auto’s. Deze volgwagens met blauwe lichtjes waren undercoveragenten. Doordat de overweg in de Moeskroensesteenweg richting Moeskroen onderbroken is door werken, konden de gangsters niets anders dan links de rue de la Royenne in te rijden. Daar botsten ze op een container en een hekken die de spoorweg scheiden van het bedrijf Louis de Poortere.”

“Toen enkele auto’s me in volle vaart voorbijreden, ben ik hen gevolgd om te zien wat hier de reden van was”

Op de terreinen van dat bedrijf reden de gangsters zich klem. “Ik ben de wagens blijven volgen“, vertelt ze. “Er werd langs beide kanten geschoten. Ik stond er met mijn auto op 20 meter vandaan en ben in mijn auto blijven zitten tot er niet meer geschoten werd. Er raakten een politieagent en iemand uit de eerste wagen gewond. Ze werden naar het ziekenhuis gebracht. Er kwamen twee ziekenwagens en twee wagens van de MUG, en ook het parket kwam ter plaatse. Een gangster overleed ter plaatse.”

Achterbumper hing al los

Orphée zag dat de achterbumper van de gevolgde wagen al los hing tijdens de achtervolging. Ook de BMW die erachteraan reed vertoonde al een kapotte voorkant.

Het parket van Doornik maakte niets bekend over het motief van de tussenkomst.

(Belga/mlt/EDL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier