Onderzoeksrechter laat jodelaar vrij in onderzoek naar moord in Ettelgem

Dietwin H. mag geen contact hebben met de kinderen. © a-VTM
Redactie KW

De Brugse onderzoeksrechter heeft Dietwin H. onder voorwaarden vrijgelaten in het onderzoek naar de moord in Ettelgem. De man uit Balegem werd sowieso niet verdacht van moord. Kevin L. zit nog steeds in de cel.

Dietwin H. (38), bijgenaamd Dietwin de Jodelaar, is vrijgelaten uit de gevangenis van Brugge. De man werd aangehouden omdat hij de politie niet waarschuwde toen hij ontdekte dat zijn vriend een moord had gepleegd.

Schouder gebroken bij arrestatie

Vrij onder voorwaarden. Dat is het huidige statuut van Dietwin H. nadat hij de gevangenis van Brugge mocht verlaten. Het was zijn moeder die hem met de auto kwam oppikken. De dertiger zit met zijn arm in een verband nadat hij gewond raakte bij zijn arrestatie. Hij schuwde de aanwezige pers. “Ik mag niets zeggen. Dat is mij opgelegd”, zei hij bedeesd. “Mijn schouder? Gebroken. Van bij de arrestatie. Maar meer zeg ik niet.”

Dietwin belandde twee weken geleden in de cel omdat hij bij de gruweldaden van zijn vriend en manager Kevin Lapeire (31) – alias Clown Tobi – betrokken raakte. Die toonde hem in de woning van Caroline Dombrecht (46) namelijk wat hij even voordien had gedaan. De clown had er de vrouw vermoord en hield haar drie kinderen boven in een kamer opgesloten.

Wederrechterlijke vrijheidsberoving

Omdat zijn vriend hem beloofde dat hij de kinderen niets zou aandoen en zichzelf zou aangeven, besloot Dietwin om niet zelf naar de politie te bellen. Een fout die de speurders hem kwalijk namen. Want hij kon nog dezelfde dag ingerekend worden en werd door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van wederrechterlijke vrijheidsberoving.

Maar gaandeweg het onderzoek bleek dat de dertiger op zich niet actief aan de feiten meehielp. De onderzoeksrechter besliste dat zijn aanhouding niet langer nodig is voor het onderzoek. Dietwin mocht de gevangenis dan ook onder voorwaarden verlaten. Hij moet zich wel beschikbaar houden voor het gerecht, moet verder meewerken met het onderzoek en moet uit de buurt van de kinderen blijven.

Duidelijk afgezien in gevangenis

De jodelaar had duidelijk afgezien in de gevangenis en stapte er bezweet buiten. Hij verbleef twee weken in de ziekenboeg door een gebroken schouder. Het was zijn moeder die hem kwam ophalen.

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier