Onderzoeksrechter Gevaert praat voor het eerst: “Ten onrechte van de kasteelmoord gehaald”

Onderzoeksrechter Paul Gevaert. © KW
Redactie KW

Eind deze maand gaat de Brugse onderzoeksrechter Paul Gevaert met pensioen. Voor het eerst praat hij over de manier waarop hij van het onderzoek naar de kasteelmoord in Wingene gehaald werd.

In een exclusief interview met Krant van West-Vlaanderen zegt Bruggeling Paul Gevaert het volgende : “Dat de advocaten van de verdediging erin geslaagd zijn om mij van het onderzoek te halen, is een handig misbruik van rechtsmiddelen. Procedurepleiters maken het beroep van advocaat kapot en hollen justitie uit. Want de wetgevers kunnen niet tijdig anticiperen op hun argumenten.”

“Overigens stel ik mij vragen bij sommige dure procedurepleiters, bij wie de mensen aankloppen en aan wie, naar gezegd wordt, veel geld moet betaald worden om vrij te komen. Als de zaak dan eindelijk voor de rechtbank komt, is het geld van de cliënt op en stuurt die beroemde meester dan een stagiair naar het justitiepaleis.”

Onpartijdig

“Ik ga er prat op dat ik onpartijdig ben, maar kreeg in de affaire van de kasteelmoord totaal ten onrechte een klacht aan mijn broek wegens het schenden van mijn beroepsgeheim. Vooral de manier waarop de procureur-generaal dit afgehandeld heeft, maakt mij kwaad. Hij stelde een raadsheer bij het Hof van Beroep aan die mij moest verhoren. Zijn eerste vraag was : is het waar dat u over het dossier gepraat hebt met uw broer en dat die het dan doorverteld heeft aan anderen? De twee politiecommissarissen die aanwezig waren bij het verhoor konden hun lach niet inhouden. Ik heb niet eens een broer ! En zeggen dat in het dossier van de Kasteelmoord de procureur zélf voor de camera’s de pers te woord stond. Die dacht verkeerdelijk dat hij de zaak opgelost had ! Inmiddels staan we twee jaar verder en is het dossier al 42 mappen dik.”

Lekken

“Nu weet ik bij wie van mijn professionele collega’s ik informatie kan en mag delen. Als ik niet wil dat er iets gezegd wordt aan de pers, weet ik aan wie ik zeker niks moet vertellen. Niemand wist bijvoorbeeld dat ik huiszoekingen gedaan heb in het bisdom tijdens het pedofilie-onderzoek van broeders in Tordale. In de affaire-Vangheluwe werd geen onderzoeksrechter gevraagd, die zaak wou het parket zelf oplossen. Ruiterlijk moet ik toegeven dat dit gelukkig een bevredigende afloop gekend heeft”, besluit Paul Gevaert.

(SVK)

Meer deze week in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier