Onderzoek tegen uitbater Bananas in Waregem voor voyeurisme

Café Bananas in de Olmstraat. © JE
Redactie KW

Er loopt een gerechtelijk onderzoek tegen uitbater Christophe B. van danscafé Bananas in de Olmstraat in Waregem nadat hij geruime tijd via een verborgen camera tientallen vrouwelijke klanten begluurd zou hebben op het toilet. “Ik vernam tijdens mijn politieverhoor dat er een cameraatje in een gleuf boven de deur was bevestigd. Ik zet geen stap meer binnen in dat café”, garandeert slachtoffer Steffi Vanluchene uit Wielsbeke, die een klacht indiende tegen de man. Bananas is nog altijd open.

Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk, bevestigt dat er een gerechtelijk onderzoek loopt. “Maar dat is nog volop bezig dus we kunnen daar momenteel niet over uitweiden”, zegt woordvoerder Tom Janssens. Café-uitbater Christophe B. werd al verhoord door de speurders, maar het is onduidelijk of de man bekentenissen heeft afgelegd. “Hij is in ieder geval niet aangehouden”, zegt procureur Janssens.

De Waregemse burgemeester Kurt Vanryckeghem wenste niet te reageren op de kwestie, Steffi Vanluchene doet dat wel. De 28-jarige vrouw uit Wielsbeke zwaait met het duplicaat van een politieverklaring. “De dag voor oudejaar kreeg ik een telefoontje van iemand van de politiezone Mira met de melding dat ik slachtoffer was van een strafbaar feit. Ik wist niet wat me overkwam, tot ik hoorde dat ik blijkbaar gefilmd was op het toilet van een Waregems café.” Steffi legde onmiddellijk de link met Bananas in de Olmstraat, omdat het de voorbije weken gonsde van de geruchten over voyeuristische praktijken in het café.

Tik tegen de billen

De vrouw was de voorbije drie, vier jaar een trouwe klant van Bananas, vooral tijdens de weekends. Over uitbater Christophe B. weet ze weinig goeds. “Hij ondernam verschillende toenaderingen, gaf me meerdere keren een tik tegen de billen en stelde zelfs eens voor om met hem naar bed te gaan.”

Christophe B. in zijn café, dat hij in de zomer van 2014 met een vennoot - die enkele maanden geleden uit de zaak stapte - overnam.
Christophe B. in zijn café, dat hij in de zomer van 2014 met een vennoot – die enkele maanden geleden uit de zaak stapte – overnam.© a-HDV

Naar verluidt werden bij een huiszoeking bij Christophe B. enkele honderden filmpjes aangetroffen op minstens één computer, beelden uit de twee damestoiletten van Bananas. Steffi leerde uit haar politieverhoor hoe de man te werk ging en wijst naar de bovenkant van een deur. “In de toiletten van het café lopen die niet helemaal tot het plafond. In een gleuf bovenaan zat een cameraatje verstopt in een kleine hoek waar geen licht op valt. De camera’s zoomden in op het decolleté van de dames.”

Bij een huiszoeking werden naar verluidt honderden filmpjes op één pc aangetroffen

Steffi heeft weet van één filmpje waarin ze te zien is. “Ik had toen rood haar, waardoor ik vermoed dat de beelden anderhalve maand tot twee maanden geleden werden genomen.” De politie kwam Steffi als slachtoffer op het spoor omdat zij een van de weinigen is van wie de naam in de bestanden terug te vinden is. “Dat Christophe B. mijn naam vermeldde kan een reden hebben: ik lijk namelijk sterk op zijn ex.”

De Wielsbeekse vrouw duldt alvast geen excuses. “Nu ik zekerheid heb over de ware toedracht zet ik geen stap meer in dat café binnen. Ik vierde nog oudejaar in Bananas, maar elke keer ik naar het toilet moest, kon ik terecht in het appartement van een bevriende buur. Ik voel me heel vies bij deze zaak, heb geen eetlust meer en moet antidepressiva nemen. Aangezien ik ook last heb van epilepsieaanvallen kan ik dit soort stress missen als de pest.”

Slachtoffer Steffi Vanluchene.
Slachtoffer Steffi Vanluchene.© TVW

Christophe B. is een prille vijftiger die geboren werd in Kortrijk, maar opgroeide in Waregem. Na zijn huwelijk ging hij in de Avelgemse deelgemeente Kerkhove wonen, maar eenmaal gescheiden koos de cafébaas opnieuw voor Waregem. B. nam danscafé Bananas over in de zomer van 2014 samen met een vennoot. Die stapte enkele maanden geleden uit de zaak, maar het is onduidelijk of die beslissing voortvloeide uit de praktijken van zijn collega. Bananas krijgt een publiek van voornamelijk twintigers en dertigers over de vloer. “De drempel tot het café is niet te hoog, daarom komen de mensen hier graag“, aldus de uitbater negen maanden geleden, toen hij aan bod kwam in een reportagereeks over Waregemse cafébazen. “Zelfs als ik niet moet werken, spring ik eens binnen. Dan kan ik eens rustig praten met de klanten zonder onderbroken te worden en leer ik ze nog beter kennen, wat belangrijk is, uiteraard.” In dat beter leren kennen van de klanten ging hij blijkbaar heel ver…

Carréfûts

Christophe B. vergaarde in het verleden een kwarteeuw bekendheid in jongerenmiddens als een van de gezichten van Carréfûts. Onder die noemer werden met Waregem Koerse en oudejaarsavond dansevenementen georganiseerd waar tot 5.000 feestvierders op afkwamen. Het verhaal doet denken aan dat van de wijkagent die zes en een half jaar geleden op heterdaad werd betrapt toen hij in de kleedhokjes van het stedelijk zwembad De Treffer gaatjes boorde om zwemsters tijdens het omkleden te begluren. Ondanks herhaalde pogingen om Christophe B. te bereiken, kregen we hem niet aan de lijn.

(TVW/LK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier