Onderzoek naar vervuiling strand Blankenberge na foto’s op sociale media

Het onderzoek komt er naar aanleiding van enkele foto's op sociale media, waaronder deze.
Redactie KW

Op de foto’s is te zien hoe een vrachtwagen zijn lading loost op het strand van Blankenberge.

Het onderzoek komt er naar aanleiding van enkele foto’s op sociale media. Op de foto’s lijkt het alsof een gele vrachtwagen donderdag zijn lading op het strand giet. Volgens de fotograaf in kwestie ging het om een vloeibare substantie waarin heel wat sigarettenpeuken verzameld werden. Hij legde ook dat op de gevoelige plaat vast.

“Vermoedelijk in opdracht van de Vlaamse overheid”

Ook Björn Prasse (Open VLD), de schepen die zich bezighoudt met alles wat met het strand te maken heeft, kreeg de foto’s onder ogen. Hij ging ermee naar de technische dienst en beval een onderzoek.

“De dijk wordt door onze eigen openbare reinigingsdienst gekuist”, zegt hij. “En die vrachtwagen in kwestie is er geen van ons. Ik vermoed dat die mensen daar activiteiten uitvoeren in opdracht van de Vlaamse overheid, want niet iedereen mag zomaar het strand opgaan met zo’n zware machines.”

Schepen voorzichtig met uitspraken

De schepen hoopt dan ook dat zijn technische dienst snel kan nagaan wie daar precies bezig was en welke firma de werken uitvoerde. Al blijft hij wel voorzichtig.

“Ik spreek heel voorwaardelijk in deze kwestie”, zegt hij. “Foto’s op sociale media zijn altijd gevaarlijk. Maar als zou blijken dat daar zaken geloosd zijn die niet door de beugel kunnen, dan moeten die mensen beboet worden. Ze moeten dan zelfs aansprakelijk gesteld worden voor het reinigen van het strand na de feiten.”

Snel antwoord op vragen

De schepen maakt zich hard dat er snel een antwoord op de vragen zal komen, al zijn er op de foto’s geen nummerplaten te zien.

“Ik ga ervan uit dat die werken in opdracht van de Vlaamse overheid gebeurden en hoop dan ook dat de Vlaamse overheid hard zal optreden als dit blijkt te kloppen. Ons strand is ons uithangbord en daar laat ik niet zomaar aan raken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier