Onderzoek naar illegale slachterij van schapen in Oudenburg

Redactie KW

De politie, het FAVV, en de Vlaamse dienst Dierenwelzijn zijn een onderzoek gestart naar een illegale slachterij van schapen langs de Zeeweg in Oudenburg. Wijkagenten deden de ontdekking na klachten van buurtbewoners.

Gistelnaar J.L. zou de spilfiguur zijn in de zaak. In een oude varkenskwekerij langs de Zeeweg, die de man huurt, zou hij op illegale wijze schapen slachten. Volgens insiders werden op grote schaal schapen geslacht, zonder verdoving, zonder vergunning. “Die zouden bestemd zijn voor slagerijen en halal-slagerijen, in het zwarte circuit”, klinkt het.

De bal ging aan het rollen door enkele buurtbewoners die verdachte handelingen opmerkten in hun straat. Uiteindelijk deden wijkagenten de opmerkelijke vaststelling in de schuur. De lokale politie, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), en de Vlaamse dienst Dierenwelzijn zijn een grootschalig onderzoek opgestart. Ook de bijzondere belastinginspectie (BBI) zou op de hoogte gebracht zijn. De dienst Dierenwelzijn bevestigt dat er een onderzoek loopt.

Heel wat krengen aangetroffen

“Er is vastgesteld dat er op deze locatie geen erkenning was als slachthuis”, zegt Brigitte Borgmans, woordvoerster van de dienst Dierenwelzijn. De politie kwam dinsdag ter plaatse met de betrokken partners. In de schuur langs de Zeeweg werden heel wat krengen aangetroffen. Die werden opgehaald door een bevoegde instantie. Er waren ook nog levende schapen in het gebouw. “Onze dienst werd maandag op de hoogte gebracht van de feiten. Er werd een inspecteur-dierenarts gecontacteerd om de levende schapen een bestemming te geven. Het gaat om een twintigtal schapen. Zij werden overgebracht naar het asiel in Brugge”, aldus nog Brigitte Borgmans van de dienst Dierenwelzijn.

Bij de politie en het parket kon men gisteren nog niet reageren op het onderzoek. Ook de buurt was karig met commentaar. “Om begrijpelijke reden. Iedereen kent hier iedereen. Laat de onderzoekers hun werk maar doen”, klinkt het.

(DJ – Foto DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier