Onderzoek naar gesjoemel bij personeel Brugse gevangenis

© BELGA
Redactie KW

Er loopt een gerechtelijk onderzoek wegens valsheid in geschrifte door het personeel van de griffie van de Brugse gevangenis. Dat is vandaag gebleken op het Gentse hof van beroep. Daar staat Egyptenaar Farag E.S. (62) terecht voor de moord op prostitutee Daisy Vergote, in juli 2014 in Zeebrugge.

De verdachte werd in maart veroordeeld tot 20 jaar cel voor de doodslag op Daisy Vergote, de prostituee met wie hij een tijdlang een relatie had en wiens lichaam op 24 juli 2014 op het Zeebrugse strand werd aangetroffen door een gemeente-arbeider. Farag E.S. houdt echter zijn onschuld staande en tekende op de dag van het eerste vonnis al meteen beroep aan in de gevangenis. Naast een beroepsakte had de man echter, sinds een recente wetswijziging, ook een grievenformulier moeten indienen waarin hij verduidelijkt waartegen hij precies beroep aantekent: de schuldigverklaring, de kwalificatie van de feiten en/of de strafmaat. In het dossier zit er ook wel degelijk een grievenformulier, waarin de man alleen beroep aantekent tegen de strafmaat. Farag E.S. beweert nu dat hij dat grievenformulier niet indiende en dat de handtekening op het document niet van hem is. “Men heeft mij nooit een grievenformulier voorgelegd. Ik heb er dus ook geen ingevuld”, stelde hij voor het hof van beroep.

Personeel ondervraagd

Zijn advocaat, Mathieu Langerock, diende dan ook klacht in bij de Brugse onderzoeksrechter wegens valsheid in geschrifte. De klacht is officieel ingediend tegen onbekenden, maar het is het personeel van de griffie van de Brugse gevangenis dat geviseerd wordt. “Ik zie ook niet in wat hun belang zou zijn om zijn handtekening te vervalsen. Dat maakt het des te vreemder. Maar het is zijn handtekening niet, ze lijkt er zelfs in de verste verte niet op”, stelde meester Langerock. In het kader van het gerechtelijk onderzoek werd het griffiepersoneel ondertussen al ondervraagd en mocht ook Farag E.S. nog eens zijn verhaal doen aan de speurders. Het hof van beroep stelde de zaak uit naar 16 februari. “Hopelijk doen ze in Brugge een beetje voort met dat onderzoek en kunnen we dan de zaak pleiten”, aldus de voorzitter van het hof.

(LK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier