“Onderzoek naar computerdossier niet ernstig gevoerd”

Meester Johan Platteau op het proces van de Kasteelmoord. © Davy Coghe
Redactie KW

Op het proces over de Kasteelmoord heeft meester Johan Platteau gepleit over het mogelijke gesjoemel met de computer van Stijn Saelens. De verdediging van André Gyselbrecht merkte op dat van een harde schijf zelfs geen veiligheidskopie werd gemaakt. “Dit is niet goed voor mijn vertrouwen in justitie, dit is beangstigend.”

Op 1 februari 2012 werd onder andere de computer van Stijn Saelens in beslag genomen. Platteau merkte op dat nog voor de komst van Computer Crime Unit al documenten werden afgeprint, nota bene op een moment dat het kasteel verzegeld was. “Wij gaan over tot een digitaal forensisch onderzoek, alsook het nemen van een veiligheidskopie van de gegevens die erop terug te vinden zijn”, klonk het in het dossier. De speurders schreven ook dat ze het onderzoek op die kopie gingen uitvoeren.

Toen Elisabeth Gyselbrecht de bewuste computer later wilde gebruiken, bleek het toestel stuk. Volgens een ICT-specialist uit Torhout waren bovendien alle gegevens op 1 februari 2012 op professionele wijze gewist. “Met speciale software kan je gewiste gegevens recupereren, maar hier waren alle gegevens overschreven door enen en nullen”, aldus meester Platteau.

Na een klacht van Elisabeth Gyselbrecht stelde de onderzoeksrechter in deskundige aan. Die stelde eerst dat hij alle gegevens wel had kunnen recupereren. “Dat is even wetenschappelijk als dat je zou zeggen dat je zes keer op rij Euromillions wint. Zelfs bij de FBI en de CIA kunnen ze na zo’n blockwipe de gegevens niet recupereren”, vertelde een professor aan de verdediging. Tijdens zijn pleidooi toonde meester Platteau beelden van professor De Tré zijn vaststellingen. “Het ontbreken van een veiligheidskopie is voor mij totaal onverantwoord en een ernstige fout.” Tegelijk gaf de professor aan dat het onmogelijk is om te achterhalen wanneer de harde schijf werd gewist.

In zijn eindverslag beweerde de deskundige niet meer dat hij alle gegevens had kunnen recupereren. “Het einde van het verhaal is dat er geen veiligheidskopie bestaat van die harde schijf. Dat wil zeggen dat er niemand kan aantonen wanneer er gewist is.” Volgens de politie werd de veiligheidskopie uiteindelijk om budgettaire redenen niet gemaakt. “Die uitleg raakt kant noch wal. Dit is niet goed voor mijn vertrouwen in justitie, dit is beangstigend.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier