Onbekenden verkopen t-shirts van omstreden Brugse meisjesbende

Redactie KW

De t-shirts werden online aangeprezen als ‘officiële Zehbi’ merchandising.

De meisjesbende Zehbi’s is de laatste weken – misschien ongewild – toch uitgegroeid tot een bekende naam. Zo bekend zelfs dat het ‘product’ nu ook gecommercialiseerd werd. Op de website teespring.com werd donderdag een t-shirt van de Zehbi’s verkocht.

“The Official Zehbi Merch. Your favourite gang in Belguim (sic.). 50 procent van de winst gaat naar het Kinderkankerfonds.” Met die beschrijving probeert een onbekende geld te slaan uit het fenomeen dat enkele weken geleden de kop op stak in Brugge: de meisjesbende Zehbi’s. Die maakten de stationsomgeving een tijdlang onveilig. Een groepje van een zestal meisjes sloeg er leeftijdsgenoten in elkaar.

De leidster werd in een gesloten instelling geplaatst. Sindsdien dook nog één filmpje op, maar de meisjesbende lijkt zich voorlopig toch gedeisd te houden. Al zorgen ze online dus opnieuw voor ophef. Een onbekende kwam namelijk op het idee om de bende te commercialiseren. Of één van de meisjes zelf achter het initiatief zit, is niet duidelijk. Maar vast staat wel dat er sinds kort t-shirts en zelfs stickers met het opschrift “ZehbiGang Brugge” te koop zijn.

De producten worden aangeboden via de website www.teespring.com. Daar kunnen mensen hun eigen t-shirt ontwerpen en die ook te koop aanbieden. Dat is ook exact wat er met de Zehbi-spullen is gebeurd. Wie een t-shirt wil, kan kiezen tussen drie kleuren en hoeft daar amper 12 euro voor neer te tellen. Opvallend: er is ook een t-shirt te koop van de Zehbi’s Antwerpen. Maar voorlopig is niet bekend dat de bende ook daar actief was. Geïnteresseerde kopers lijken er voorlopig echter aan voor de moeite, want de aanbieding is beperkt in de tijd. De verkoop van de t-shirts liep namelijk om één uur vannacht af. De stickers konden tot vier uur vannacht gekocht worden. Die kostten 6 euro.

Burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) was nog niet op de hoogte van de commerciële actie. “Ik vraag me af of dit het werk is van een lepe handelaar of van de meisjes zelf”, zegt hij. “Wij concentreren ons echter verder op het probleem en het geweld onder jongeren. Daarvoor zitten we binnenkort samen met de verschillende scholen. Maar wat geweld aanmoedigt is in die context wel ons probleem. Al lijkt deze website een commerciële bedrijvigheid die mogelijk ouder is dan het fenomeen hier in Brugge.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier