Onbekenden snijden rood van Belgische vlaggen die halfstok hangen voor overleden ereschepen

Redactie KW

In de nacht van donderdag op vrijdag werd in Bredene op drie plaatsen de Belgische vlag beschadigd. De burgemeester noemt het geen vandalenstreek, maar spreekt van een politiek statement.

Aan alle officiële Bredense gebouwen hangen de vlaggen momenteel halfstok als eerbetoon aan de recent overleden ereschepen Jacky Maes. In de nacht van donderdag op vrijdag werd echter op drie plaatsen de Belgische vlag beschadigd.

“Weldoordacht en goed gepland”

Burgemeester en Vlaams Volksvertegenwoordiger Steve Vandenberghe is geschokt. “Deze morgen stelden onze diensten vast dat de Belgische vlag op drie locaties – aan het gemeentehuis, aan het OCMW en op het Duinenplein – werd beschadigd. Telkens werd het rood van de vlag afgesneden. Zeer betreurenswaardig is het dat vlaggen, die halfstok hangen ter ere van een persoon die veel voor onze gemeente heeft betekend, op deze manier worden beschadigd.”

“Mocht dit als een banale daad van vandalisme kunnen worden bestempeld, zou ik dit zeer triestig hebben gevonden, maar verder had ik hier geen woorden aan vuil gemaakt. Maar dat is het niet”, vervolgt burgemeester Vandenberghe. “Dezelfde feiten werden immers op drie plaatsen gepleegd en dus kan ik veronderstellen dat dit weldoordacht en goed gepland was. Door het rood van de Belgische vlag te snijden, kan dit trouwens onmogelijk anders worden geïnterpreteerd dan een politiek statement, bovendien gepleegd op vlaggen die als eerbetoon halfstok hangen.”

“Verfoeilijk en schandalig”

“Ik wil dit helemaal niet overroepen, maar men kan er toch niet omheen dat dit zaken zijn die men pleegt onder invloed van de toenemende polarisatie tussen onze regio’s. Een prachtig staaltje van onverdraagzaamheid, dat is het volgens mij. En het is tekenend voor de graad van verzuring en het gebrek aan respect dat er momenteel leeft, door toedoen van deze polarisatie en hiermee gepaard gaand opzwepend taalgebruik.”

“Wij in Bredene vinden deze daad verfoeilijk en schandalig. We willen en zullen niet meegaan in een maatschappij waar verzuring en een gebrek aan respect de normen zijn”, zegt burgemeester Steve Vandenberghe. Het gemeentebestuur laat het hier niet bij en overweegt om verdere stappen te ondernemen.

(JC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier