Omstreden Nederlander achter vals Twitteraccount parket Brugge begint nu ook op Facebook

Redactie KW

De man achter de valse Twitter-account van het parket van Brugge weet van geen ophouden.

Nadat het parket zelf een onderzoek startte naar het profiel, werden er nog zaken op gepost. Daaronder zelfs een foto van een persmagistraat met zijn telefoonnummer bij. En alsof een profiel op Twitter nog niet genoeg was, startte de bezieler nu ook met een pagina op Facebook. “Alles wordt momenteel onderzocht”, zegt procureur Patty T’Jonck. “Maar het is uiteraard een strafbaar feit. Het gaat hier om valsheid in informatica. Iemand die zich valselijk online voordoet als het parket van Brugge.”

Geen onbekende voor het gerecht

Ondertussen is ook duidelijk geworden wie er achter het valse profiel zit. De man kwam er namelijk zelf via de sociale media voor uit. Het gaat om de meer dan omstreden Nederlander I.K. (55). “Het onderzoek is niet zo moeilijk. Het is duidelijk leesbaar op Facebook”, schrijft hij in één van zijn vele blogs. En daarmee verwijst hij naar verschillende pagina’s van hemzelf en zijn zogenaamde praktijk. De Nederlander is geen onbekende voor het gerecht en ligt al vele jaren op ramkoers met verschillende rechters, magistraten en politiemensen. Hij beschuldigt hen online al lange tijd van corruptie. De man uit Knokke ziet zichzelf als slachtoffer van justitie en probeert op alle mogelijke manieren gehoor te krijgen. Maar zijn Calimero-houding lijkt op niets gebaseerd te zijn.

Nederlandse fantast, bijgenaamd ‘de seksgoeroe’

In 2014 werd de fantast nog veroordeeld tot een celstraf van twee jaar. Hij kreeg toen de bijnaam ‘seksgoeroe’ omdat hij tijdens zijn therapeutische sessies met heel wat klanten tussen de lakens dook. Het vonnis van de correctionele rechtbank was dan ook duidelijk en beschreef de Nederlander als een “manipulatieve goeroe die zichzelf uitgaf als therapeut en uit was op platvloers geldgewin”. Hij werd toen veroordeeld voor praktijken die hij er in 2012 op nahield in zijn zaak De Lichtbron. Mensen met allerhande problemen konden er volgens de zelfverklaarde therapeut geholpen worden, maar werden in de praktijk opgelicht. Hij vroeg 55 euro per uur en manipuleerde zijn slachtoffers zodanig dat de sessies soms eindigden met seksuele daden.

De man kreeg een gevangenisstraf van twee jaar, maar werd anderhalf jaar geleden alweer vrij gelaten. Hij hield zich een tijdje gedeisd, maar kwam enkele dagen geleden toch weer boven water met de valse pagina’s op Twitter en Facebook. Die maakte hij duidelijk enkel aan om het parket door de digitale mangel te halen. Hij verwijst in zijn posts telkens naar blogs die met zijn praktijk of zelfs zijn eigen naam te maken hebben.

“Dossier is volop bezig”

Op die manier lijkt hij helemaal niet te willen wegstoppen dat hij zelf achter het valse profiel zit. Wettelijk gezien is het mogelijk om dergelijke pagina’s per direct te blokkeren. Een optie die het parket momenteel laat onderzoeken. Dat onderzoek is in handen van de collega’s in Veurne. Zij zijn gespecialiseerd in cybercriminaliteit. “Het dossier is volop bezig, maar inhoudelijk kunnen we daar nog niet verder op in gaan”, zegt de Veurnse procureur Patty T’Jonck.

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier