Oma en kleinkind verpatsten geld van Autisme Westhoek, maar vergoedden de schade

Redactie KW

Door hun spilzucht kon de vzw uit Poperinge geen Sint-Maartenscadeautjes kopen voor de oudste kinderen.

Wendy O. (28) en haar oma Anny H. (70) uit Poperinge vonden tussen de rekken in de Colruyt van Poperinge de bankkaart met bijhorende code van de vzw Autisme Westhoek. Dat de code er bij stak heeft te maken met het feit dat bepaalde ouders, die boodschappen doen, de code niet kunnen onthouden.

Zelfs geen Sint-Maartenscadeautjes

Gewoon de kaart terugbezorgen aan de eigenaar kwam niet bij hen op, wel werd de kaart gebruikt om er voor 7.324,25 euro aan luxegoederen zoals computerapparatuur en schoonheidsproducten mee aan te kopen. Voor de vzw Autisme Westhoek een meer dan serieuze aderlating, want daardoor kon een aantal jaarlijkse activiteiten van de organisatie niet doorgaan of er moest een deelnemersbijdrage worden gevraagd. “Zelfs de geschenkjes die elk jaar met Sint-Maarten worden gegeven, vielen voor de kleinsten bijzonder karig uit. De grootste kinderen kregen zelfs helemaal niets,” aldus de voorzitter Viviane Vanquathem, die nog enigszins begrip had kunnen opbrengen voor de diefstal als die had gediend om er eten mee te kopen. “Maar de kinderen op die manier bestelen, dat vind ik er helemaal over,” zo besloot de voorzitter, die zich namens de vzw burgerlijke partij stelde voor de geleden schade, maar daarnaast ook nog eens 3.000 euro morele schade vorderde. Ook zes ouders van autistische kinderen vorderden 100 euro per kind.

Het werd snel achterhaald wie de diefstal pleegde. Het openbaar ministerie had het over een meer dan laakbaar feit en benadrukte dat de twee daderessen geen spoor van inzicht vertoonden, en vorderde dan ook voor de beide vrouwen tien maanden cel met uitstel en een effectieve boete van 600 euro.

Blanco strafregister

De verdediging, die werd gevoerd door meester Sabine Battheu en waarvan alleen de oma persoonlijk aanwezig was, gaf aan dat haar cliënten wel beseften wat ze hebben gedaan en zich ook diep schamen voor wat er gebeurde. Intussen werd er al 4.500 euro terugbetaald. Dat werd door de verdediging als bewijs van goede wil aangevoerd. Ook het feit dat zowel de oma als haar kleinkind nog over een blanco strafregister beschikken, werd aangegrepen om een milde toepassing van de strafwet te pleiten. De verdediging gaf ook aan dat het duo het resterende bedrag zou vereffenen.

De rechter was in een eerdere zitting wel geïnteresseerd wanneer dat zou gebeuren en het antwoord was dat dit nog voor eind januari zou gebeuren. Dat blijkt inderdaad het geval en de verdediging pleitte omwille van het blanco strafregister en omdat de materiële schade werd vergoed, voor de opschorting. Vonnis op 4 april.

(HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier