Offshore windmolenparken zetten inspectiedrones in

De drones zullen worden ingezet om technische en andere mankementen aan de windmolens makkelijk en snel te bekijken. © ML
Redactie KW

De ontwikkeling van de negen voorziene windmolenparken voor onze kust trekt ook tal van andere ondersteunende technologieën op gang.

Zo werd zopas het Belgische bedrijf G4S een drone voorgesteld die kan worden ingezet om de windturbinestructuren op zee te inspecteren. “Zowel de molens zelf als de boven het zeeniveau uitstekende metalen jackets en piles of betonnen sokkels”, zegt Roel Deckers van G4S. “Uitwendig zichtbare technische mankementen, sleet of corrosie zijn via foto’s of bewegende beelden door de drone op te sporen. Het is een veilige, efficiente, kostenbesparende en vlugge manier om gebreken te detecteren.”

G4S werkt samen hiervoor met het Nederlandse Dutch Drone Company (DDC) uit Rotterdam die instaat voor de toestellen en gecertificeerde dronepiloten die ook actief zijn in de luchtvaart als co-piloot of gezagvoerder. “In Nederland voeren wij al inspectieopdrachten uit in de offshore parken. Daarbij gaan onze piloten nog ter plaatse met een werkboot, maar in de toekomst zullen de drones ook van af de wal kunnen bestuurd worden.” zegt Jan Willem van DDC. G4S heeft plannen om voor dergelijke opdrachten vanuit de REBO-site, de cluster van toeleveranciers aan de offshore wind industrie in de Oostendse haven, te opereren.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier