Offerblok Sint-Godelievekerk in Heule opnieuw gekraakt

Bij het Sint-Godelievebeeld laat men nu gewoon het opengebroken kistje van een vorige diefstal staan, maar met erbij een opmerkelijke boodschap aan 'kandidaat-dieven'... © NOM
Redactie KW

In de Sint-Godelievekerk in Heule-Watermolen werd onlangs voor de derde keer in vijf weken tijd een offerblok opengebroken.

In de Sint-Godelievekerk in Heule-Watermolen zijn de jongste tijd opnieuw offerblokdieven aan het werk geweest. Daardoor blijft de kerk in de week dicht. “Tijdelijk. Sommigen denken dat we ze blijvend dicht zullen houden”, zegt pastoor Wim Seynaeve, “maar we laten ons niet doen. Het offerblok wordt wel degelijk hersteld en dan gaat de deur weer open.”

In de Sint-Godelievekerk zijn er twee plaatsen waar men een kaars kan branden: achteraan bij het Sint-Godelievebeeld en vooraan bij een Mariabeeld. Bij het Godelievebeeld hangt een camera en vorig jaar in september heeft die inderdaad een diefstal geregistreerd. Er kwamen drie mensen in beeld, van wie er een de wacht hield. Eén persoon heeft haast recht in de camera gekeken en het gezicht was goed herkenbaar.

Boodschap aan dieven en deugnieten…

“De beelden zijn aan de politie bezorgd”, zegt Hugo Desmet, penningmeester van de kerkfabriek, “maar ze konden nog niet geïdentificeerd worden. We hebben nu het kistje met verwrongen deurtje laten staan met de vraag om het geld voor de kaarsen in het offerblok bij het Mariabeeld te deponeren. Met een boodschap voor de dieven erbij!” Die boodschap luidt: “Jij die hier elke keer dit bakje openbreekt en hopelijk vindt wat je zoekt, onthou dan dat dit moment van jouw geluk het verdriet draagt van de persoon die zijn gift deed. Als je hulp nodig hebt, onthou dan: als je vraagt, kun je krijgen. Probeer het eens, je zult er een veel warmer gevoel bij dan bij de daad die je hebt gedaan.”

En ten slotte voor het geval het om een kwajongensstreek gaat: “Onthou dan, deugniet, dat je met je vaardige hand veel meer kunt verdienen dan wat je in deze bakjes vindt.”

De Mariamaand staat voor de deur

“Inderdaad, het kan maar om kleine bedragen gaan”, zegt Hugo Desmet nog. “De kaarsen bij het Mariabeeld kosten 0,5 euro, die bij Sint-Godelieve wel 2 euro, maar de bakjes worden wekelijks leeggemaakt. Nu werd dus op 11 april het offerblok bij het Mariabeeld kapotgemaakt. Slagersvrouw Linda van de overkant, die de kerk dagelijks opende en sloot, deed de vaststelling. Eerder hadden ‘plakkerdieven’ daar al eens geprobeerd aan het geld te geraken, namelijk door met een stokje met kleefband door de gleuf te vissen… We zagen plakbandresten op de grond. Iemand zal nu het bakje herstellen en we hopen eerstdaags de kerk weer te kunnen openen, temeer de Meimaand – en dat is de Mariamaand – voor de deur staat”, klinkt het.

De camera bij het Sint-Godelievebeeld is momenteel buiten werking omdat men daar nu toch geen geld meer kan deponeren. Misschien kunnen we de camera op een andere strategische plaats hangen. In de volgende kerkraad zullen we het bekijken.”

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier