OCMW Wervik voor 380.000 euro opgelicht door eigen bediende

Redactie KW

De openbare aanklager heeft donderdag op de correctionele rechtbank van Ieper een strenge straf gevraagd voor een gewezen bediende van het OCMW Wervik.

De gewezen bediende lichtte haar werkgever op voor 380.000 euro in minder dan 6 jaar tijd. De vrouw moet zich verantwoorden voor huisdiefstal, informaticafraude en valsheid in openbare geschriften. De beklaagde trad in 2005 in dienst bij het OCMW van Wervik. Ze voerde betalingen uit voor OCMW-cliënten, maar toen de vrouw ontdekte dat het systeem niet waterdicht was, ging het fout. “Van februari 2008 tot augustus 2013 liet ze haar werkgever facturen dubbel betalen. Een eerste keer voerde ze de betaling correct uit. De tweede keer veranderde ze het rekeningnummer van de begunstigde door haar eigen nummer”, zei de openbare aanklager.

5.000 euro extra per maand

De vrouw viel door de mand tijdens een steekproef bij de bank. Op het moment dat de valsheid werd ontdekt, vertoefde de beklaagde in Spanje. “Op kosten van het OCMW”, zei de aanklager. “Het OCMW werd door deze vrouw op grote schaal opgelicht. Gemiddeld verhoogde ze op die manier haar inkomen met 5.000 euro per maand. Op jaarbasis liep dit soms op tot 70.000 euro.”

De advocaat van de vrouw omschreef de feiten als zeer ernstig en onaanvaardbaar. Maar ze gebruikte de centen van het OCMW niet om een luxueus leventje te leiden, wel om schulden af te betalen. Omdat het allemaal zo gemakkelijk ging, trok de vrouw zelf aan de alarmbel. Ze stapte naar haar oversten met de vraag of haar werk niet beter kon gecontroleerd worden, maar daar werd niet op ingegaan.

“Ik had mijn kinderen nooit kunnen geven wat ik wou en plotseling zag ik de mogelijkheid om dat wel te doen”, zei de vrouw emotioneel. “Ik deed mijn werk graag, ik had er vrienden en kreeg respect.” De vrouw vroeg een werkstraf. Het OCMW stelde zich burgerlijke partij. De instelling vraagt een schadevergoeding van 40.000 euro. Vonnis op 8 mei.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier