Notoire drugsdealer uit Pittem vraagt vrijspraak voor put vol drugs in de tuin

24/10/16 om 16:27 - Bijgewerkt om 15:46

Een 49-jarige man uit Pittem heeft voor de Brugse correctionele rechtbank de vrijspraak gevraagd voor het dealen van drugs. Johan V. werd in andere drugsdossiers in totaal al tot 23 jaar effectieve gevangenisstraf veroordeeld. In deze zaak werd acht jaar cel gevorderd.

Notoire drugsdealer uit Pittem vraagt vrijspraak voor put vol drugs in de tuin

In november 2012 en 2013 werden huiszoekingen uitgevoerd in het bordeel van Johan V. in Pittem. In een put in de tuin troffen speurders in een koelbox een voorraad speed aan. Bij zijn kompaan Patrik A. in Poperinge vond de politie 2.700 xtc-pillen en drie kilogram wiet. A. zat tijdens de vorige zitting nog in een Nederlandse cel nadat hij in Rotterdam werd opgepakt met een voorraad amfetamines. Ondertussen is hij overgebracht naar de gevangenis van Brugge. "Mijn cliënt is in deze zaak duidelijk geen kopstuk, maar een loopjongen", pleitte zijn advocate Els Leenknecht.

Het openbaar ministerie vorderde op de vorige zitting voor beide mannen een effectieve gevangenisstraf van acht jaar. Hierbij verwees de procureur naar het uitgebreide strafblad van Johan V. Zo werd hij in 1994 en in 2000 tot respectievelijk vijf en tien jaar celstraf veroordeeld. Daarna liep de Pittemnaar opnieuw tegen de lamp bij het smokkelen van 72 kilogram cocaïne via een Colombiaanse bananenboot. Voor die drugstrafiek kreeg V. in 2013 van de Brugse strafrechter acht jaar effectief. De zaak is wel nog hangende voor het hof van beroep. Twee weken geleden belandde V. opnieuw in de cel voor drugsfeiten, al betwist hij ook in dat dossier zijn aandeel.

De mysterieuze put in de tuin

Johan V. beweerde heftig dat hij er is ingeluisd door een intussen overleden drugsverslaafde. Die zou ooit in de gevangenis van Ieper verklaard hebben dat hij de drugs opzettelijk verstopte in de put in de tuin. Het verhoor van enkele extra getuigen lijkt dat verhaal te bevestigen. De voorzitter vroeg zich wel af waarom en voor wie Patrik A. dan in eerste instantie die put had gegraven. Ondanks het aandringen van de voorzitter bleef A. erbij dat V. van die putten niets afwist.

De rechter doet uitspraak op 12 december.

(Belga)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!