Notaris uit Oostende riskeert jarenlange celstraf voor valsheid in geschrifte

17/10/16 om 16:24 - Bijgewerkt om 16:21

Een gepensioneerde notaris uit Oostende heeft zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor valsheid in geschrifte en afpersing.

Notaris uit Oostende riskeert jarenlange celstraf voor valsheid in geschrifte

© Getty Images/iStockphoto

Volgens het OM liet P.D.M. (67) 42 testamenten verlijden zonder de aanwezigheid van de noodzakelijke getuigen. De procureur vorderde een jarenlange gevangenisstraf.

Het onderzoek naar de praktijken van de notaris startte in 2012. Bij het verlijden van een testament moeten altijd twee getuigen of een andere notaris aanwezig zijn. Volgens de verdediging konden de getuigen meestal alles horen vanuit een andere kamer. Van elf testamenten geeft de notaris toe dat ze pas later door de getuigen getekend werden. "Maar soms is er in het weekend gewoon niemand beschikbaar. Er is geen bedrieglijk opzet, mijn cliënt heeft niemand benadeeld", aldus meester Luc Arnou.

Delen

Dit gaat verder dan normvervaging

Naar aanleiding van de dood van Jean-Pierre C. in januari 2013 kwam er een nieuw onderzoek naar een testament. Volgens de familie C. werd de man bij het opstellen van zijn testament immers gemanipuleerd door zijn vriendin. Ook in dit geval waren de getuigen niet aanwezig. "Dit gaat verder dan normvervaging. Mijn cliënten zijn wel benadeeld door die vervalsing", aldus meester Gerard Soete.

Tenslotte moest de notaris zich samen met een 69-jarige huisarts verantwoorden voor hun rol bij het verdelen van de erfenis van Ginette R. (78). De vrouw stierf in januari 2010 en liet alles na aan een goede vriend. Haar zussen dienden klacht in, waarop aan het licht kwam dat die vriend zelf de notaris had aangezocht. Huisarts M.H. leverde een attest dat stelde dat de vrouw handelingsbekwaam was. Nochtans was R. op dat moment opgenomen in de psychogeriatrie. Beide betrokkenen vragen de vrijspraak, de toenmalige vriend van R. is ondertussen overleden.

De rechtbank doet uitspraak op 21 november.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!