Noord-Franse jongerenbende staat terecht voor ramkraken in Oostende en Knokke

18/10/16 om 20:59 - Bijgewerkt om 20:58

Negen leden van een Noord-Franse jongerenbende zijn dinsdag voor de strafrechter verschenen voor een reeks ramkraken en inbraken.

Noord-Franse jongerenbende staat terecht voor ramkraken in Oostende en Knokke

Ze verplaatsten zich in gestolen wagens die ze achteraf in brand staken. Een negentienjarig bendelid werd kort na de feiten doodgeschopt Oostende.

Eind 2013, begin 2014 werd Galeria Inno in de Kapellestraat in Oostende in amper één week tijd twee keer geviseerd door ramkrakers. De daders trokken zich niets aan van het alarm of de bewakingscamera en sloegen met bruut geweld de glazen voordeuren in. Ze sloegen een vitrinekast aan diggelen en gingen aan de haal met parfum en juwelen. Het ging razendsnel want toen de politie op het alarm afkwam waren de daders er al vandoor.

Onderzoek van de camerabeelden wees uit dat de ramkraken gepleegd werden door leden van een Noord-Franse jongerenbende die in juli en september 2013 ook ramkraken had gepleegd in de kledingzaak Alberdeen in Oostende. Drie leden van de bende werden al in november 2013 - nog voor de feiten bij Inno dus - geklist na een mislukte inbraak in een Gucci-winkel in Oostende. Hun Audi A5 met Franse nummerplaten sprong in het oog van een alerte buurtbewoner die de politie verwittigde. Toen de politie de wagen spotte ging die er razendsnel vandoor. Tijdens de achtervolging haalde de Audi snelheden van meer dan 240 kilometer per uur en een van de daders filmde de dolle rit zelfs met zijn smartphone. Maar op amper 700 meter voor de Franse grens moesten de jongelui zich met een lekke band gewonnen geven.

Delen

Op amper 700 meter voor de Franse grens moesten de jongelui zich met een lekke band gewonnen geven

De drie waren bij het Franse gerecht bekend voor homejackings. De bende sloeg ook toe in een immokantoor in de Dumortierlaan in Knokke en in een elektrozaak langs de Esenweg in Diksmuide maakte ze liefst 25.000 euro buit. In de computerwinkel Van Marcke in Veurne probeerde de bende tot drie keer toe tevergeefs in te breken en ook bij Art & Craft in Gent draaide hun inbraakpoging op een sisser uit.

Na een inbraak begin 2014 bij Verfaillie-Bauwens in Waardamme konden nog enkele bendeleden geklist worden. Bij een verkeerscontrole in Koekelare werd in hun wagen de kassei aangetroffen waarmee ze de vitrine van de elektrozaak hadden ingegooid. Uiteindelijk werden negen verdachten, allen prille twintigers, voor de rechter gedaagd. Ze vertoefden enkele maanden in voorhechtenis, maar zijn nu voorwaardelijk vrij.

"De bendeleden staken in wisselende bezetting met gestolen wagens de grens over om in onze contreien inbraken te plegen in winkels", stelde de procureur dinsdag in de Brugse rechtbank. "Ze gooiden telkens met bruut geweld de vitrines stuk en hadden het vooral gemunt op juwelen, parfum, tabletcomputers en merkkledij. Om hun sporen uit te wissen staken ze in sommige gevallen hun auto in brand". De procureur vroeg achttien maanden celstraf voor de beklaagden, van wie er slechts twee in de rechtbank kwamen opdagen. Een van hen is een 21-jarige student rechten die op basis van een internationaal aanhoudingsmandaat werd opgepakt.

"Deze jongeren zijn opgegroeid in een economisch achtergestelde regio waar de stap naar de criminaliteit snel gezet is", stelde hun advocaat Rik Demeyer. "Ze hadden geen werk, verveelden zich en waren uit op snel geldgewin. Maar dat mijn cliënten hier vandaag aanwezig zijn bewijst dat zij hun verantwoordelijkheid willen opnemen." Normaliter hadden zich tien bendeleden moeten verantwoorden in de rechtbank. Maar een van hen, Maxence Thooris (19) uit Duinkerke, kwam in september 2014 in Oostende om het leven na een vechtpartij met een streekgenoot. Dader Victor Deveyckx (28) moet zich eind november voor het hof van assisen in Brugge verantwoorden voor doodslag. In de zaak van de ramkraken volgt de uitspraak op 20 december.

(AFr)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!