Nonkel Henri verschijnt wegens oplichting toch voor Kortrijkse rechter

© Foto RN
Redactie KW

Het Hof van Cassatie beslist dat graaf Henri d’Udekem d’Acoz (81) zich toch voor de correctionele rechtbank van Kortrijk moet verantwoorden voor oplichterij.

In oktober vorig jaar werd tegen nonkel Henri en meester-oplichter Hans Velle (51) uit Wilrijk door Hugo Wolfcarius uit Ingelmunster een strafklacht ingediend. Deze gewezen autohandelaar woont tegenwoordig op Gran Canaria.

Landbouwgrond wordt dure bouwgrond

De Ingelmunsternaar houdt vol dat d’Udekem d’Acoz hem tussen 2007 en 2011 100.000 euro lichter maakte met valse beloften. De graaf zou hem beloofd hebben tussen te komen om de bestemming van een stuk grond te wijzigen. Een perceel landbouwgrond van Wolfcarius zou worden omgezet in (dure) bouwgrond. Wolfcarius zou het geld, een soort commissieloon in schijven uitgekeerd hebben aan Hans Velle, die zich uitgaf als medewerker van het advocatenkantoor van Henri d’Udekem d’Acoz.

Het is diezelfde Hans Wolfcarius die beloofde nonkel Henri in te schakelen. d’Udekemd’Acoz trad vroeger als advocaat van meester-oplichter Velle op. Deze laatste lichtte tien jaar geleden antiekhandelaars en wijnkenners op en riskeerde een zware celstraf. voor oplichterij veroordeeld tot celstraf. Nonkel Henri kreeg hem snel vrij.

Geen cent ontvangen?

Graaf d’Udekem d’Acoz houdt nog steeds vol geen cent te hebben ontvangen. “Ik ben zelf 55 jaar advocaat geweest, en ik weet dus wat ik doe. Waarom zou ik mij met dergelijke zaken bezighouden? Ik heb geen enkele functie meer. Ik ben geen burgemeester, voorzitter van de provincieraad of wat dan ook meer. In welke hoedanigheid zou ik dan dat dossier kunnen beïnvloeden? Ik heb nooit een euro gevraagd of gekregen“, zei nonkel Henri eerder aan de Krant van West-Vlaanderen.

Ook misbruik van vertrouwen

De strafklacht werd weerhouden. Er volgde een onderzoek. Resultaat was dat de Kortrijkse raadkamer oordeelde dat er voldoende aanwijzingen van schuld waren om graaf Henri d’Udekem en Hans Velle door te verwijzen naar de correctionele rechtbank voor oplichting en misbruik van vertrouwen.

Meester Herman Baron, de Ieperse advocaat van de graaf, ging in beroep tegen deze beslissing. De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling bevestigde nadien de uitspraak van de Kortrijkse raadkamer. Vervolgens werd cassatieberoep aangetekend door de graaf en zijn advocaat.

Onechte bewijzen

Nu stuurt het Hof van Cassatie in Brussel d’Udekem d’Acoz en Velle toch naar de correctionele rechter. Reactie van meester Baron? “”Het gaat niet om die oplichting of omkoping, maar wel om het proberen als advocaat iets te bewerkstelligen. Mijn cliënt wist van niets en is het slachtoffer van zijn eigen goedheid. Op de rechtbank zullen we de onechtheid van de bewijsgaring aantonen. We zijn er gerust in“, houdt de advocaat vol.

(JPT/AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier