‘Nonkel Henri’ veroordeeld voor oplichting en valsheid in geschrifte

Redactie KW

De rechtbank is van oordeel dat de graaf zich onrechtmatig geld toeëigende om mee te helpen landbouwgrond om te zetten in duurdere bouwgrond in Ingelmunster.

Graaf Henri d’Udekem d’Acoz uit Proven is door de Kortrijkse rechter veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel gedurende drie jaar. De rechtbank is van oordeel dat de graaf zich onrechtmatig geld toeëigende om mee te helpen landbouwgrond om te zetten in duurdere bouwgrond in Ingelmunster. De ex-cliënt van de graaf en notoir oplichter Hans Velle was het eigenlijke brein van deze oplichtingszaak. Velle kreeg 1 jaar, waarvan de helft effectief. Leonard Van Wymelbeke, de handlanger van Velle, werd veroordeeld tot 8 maanden cel, met uitstel gedurende 5 jaar. Advocaat Herman Baron, die altijd pleitte dat de graaf onschuldig was, overweegt in beroep te gaan. Henri d’Udekem d’Acoz zelf was niet aanwezig, hij is ‘fysiek niet in staat zich te verplaatsen’.

Volgens het gerecht zou nonkel Henri samen Hans Velle grondeigenaar Hugo Wolfcarius uit Ingelmunster voor 117.250 euro hebben opgelicht. Het openbaar ministerie acht de feiten bewezen. Het vorderde acht maanden effectieve celstraf voor de graaf, evenveel voor Van Wymelbeke en een jaar effectief voor Hans Velle. “De graaf ontving enkel 6.000 euro als ereloon. Dat was het”, stelt zijn Ieperse advocaat Herman Baron. De rest zou in de zakken van Hans Velle zijn verdwenen.

De meester-oplichter diste op dat hij nauwe contacten met de edelman onderhield

De feiten, die Henri d’Udekem d’Acoz in opspraak brengen gaan terug tot 2007. Autohandelaar Hugo Wolfcarius wou voor hij naar Gran Canaria verkaste een flinke lap landbouwgrond omzetten in een woonverkaveling. Via via kwam hij in contact met Hans Velle. Die overtuigde de Ingelmunsternaar dat de herbestemming snel kon worden gefikst met de hulp van de graaf uit Proven. De graaf had Velle ooit vrij gepleit in een oplichtingszaak. De meester-oplichter diste op dat hij nauwe contacten met de edelman onderhield. Omdat er na vier jaar geen schot in de zaak kwam, diende de Ingelmunsternaar een klacht in. Daaropvolgend stelde het Kortrijkse gerecht een onderzoek in. Hugo Wolfcarius betaalde intussen 117.250 euro in vier schijven aan Velle en d’Udekem d’Acoz, maar er volgde nooit een concrete tegenprestatie.

Geert Sustronck uit Harelbeke nam de burgerlijke partij waar voor de gedupeerde Ingelmunsternaar en zijn ouders. Meester Sustronck: “Het lijkt wel de Fabeltjeskrant wat die twee bekokstoofden. Ze kennen elkaar bijzonder goed. De opnames van telefoniegesprekken tussen hen en mijn cliënt bevestigen dat. Hans Velle is samen met Hugo Wolfcarius twee keer op het kasteel in Proven geweest, telkens met papieren om het dossier voor te bereiden.” Nog volgens meester Sustronck is er geen twijfel dat Velle en de graaf zich onrechtmatig geld toeëigenden.

Een nevendossier is dat van de antiekzwendel. Dit ‘kleine’ dossier is met het ‘grote’ dossier van de verkaveling samengevoegd. Hans Velle schakelde ene Iskovitch, zogezegd een Russische expert van het Louvre in Parijs, in om de antiekcollectie van Hugo Wolfcarius te schatten. Resultaat: er werden 48 valse certificaten afgeleverd. De Ingelmunsternaar speelde 15.000 euro kwijt. De expert, die mee in het complot zat, was Leonard Van Wymelbeke, die naar Roemenië is gevlucht. Velle en Van Wymelbeke staan dus ook voor valsheid in geschrifte terecht. Velle, d’Udekem d’Acoz en diezelfde Van Wymelbeke gingen bij de ouders van Hugo Wolfcarius, Robert en zijn vrouw, gepensioneerd landbouwersechtpaar in Moorslede, de erfeniskwestie van grootvader Cesar regelen. Nadat het trio er Bourgondisch tafelde werd 45.000 euro betaald. Voor de rest gebeurde er niets meer.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier