Nonkel Henri opnieuw voor raadkamer

Redactie KW

Graaf Henri d’Udekem d’Acoz (81) moest zich dinsdag voor nieuwe feiten verantwoorden voor de raadkamer, deze keer in Brussel. Via zijn ‘kompaan’ Hans Velle zou de graaf grote sommen geld ontvangen hebben in de zaak van een echtscheiding, zonder dat hij optrad. De graaf ontkent.

Het Openbaar Ministerie vroeg de verschijning van Henri d’Udekem d’Acoz voor de Brusselse raadkamer, die moest beslissen over zijn mogelijke doorverwijzing naar de correctionele rechtbank.

In deze nieuwe zaak zou Henri d’Udekem d’Acoz als advocaat een koppel uit Vlaams-Brabant opgelicht hebben. Hun Gentse advocaat Filip Van Hende beweert dat zijn cliënten aan het scheiden waren, toen er problemen ontstonden in verband met het hoederecht over de kinderen. “Ze namen contact op met d’Udekem d’Acoz en kregen te maken met meester-oplichter Hans Velle (51) uit Opwijk. Deze laatste vroeg fenomenale erelonen, maar d’Udekem d’Acoz deed er nooit iets voor terug. Het ging over tienduizenden euro’s. Pure oplichting dus”, aldus Filip Van Hende.

“Goedheid misbruikt”

“De zaak werd dinsdag gepleit voor de Brusselse raadkamer”, zegt Herman Baron, advocaat van de graaf. “Filip Van Hende trad op voor het betrokken echtpaar en meester Eric Boon voor Hans Velle, die al verschillende keren in de gevangenis zat wegens oplichting. De uitspraak is voorzien voor dinsdag 11 augustus. Mijn cliënt blijft uiteraard alle betrokkenheid ontkennen. Hij weet van niets en heeft zeker nooit een cent gekregen. Indien Hans Velle in die zaak ooit geld ontvangen heeft, gebeurde dat ‘handje contantje’, en dus buiten medeweten van Henri d’Udekem d’Acoz. Deze werd weer eens, in al zijn goedheid, misbruikt door Hans Velle.”

Pas een maand geleden werd Henri d’Udekem door de Gentse Kamer van Inbeschuldiging in een gelijkaardige zaak van oplichting opnieuw naar de correctionele rechtbank verwezen. Maar zijn advocaat Herman Baron tekende direct cassatieberoep aan. Die zaak gaat over vermeende omkoping. In oktober vorig jaar werd nonkel Henri voor de rechtbank gedaagd door Hugo Wolfcarius uit Ingelmunster, die beweerde dat d’Udekem d’Acoz hem 100.000 euro lichter had gemaakt met valse beloften. De graaf zou hem beloofd hebben tussen te komen om landbouwgrond om te zetten in dure bouwgrond. Wolfcarius zou het geld in schijven gegeven hebben aan Hans Velle, die zich uitgaf als de medewerker van het advocatenkantoor d’Udekem d’Acoz. Beide zaken krijgen dus nog een vervolg.

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier