Nog geen vonnis in moordzaak tegen Fehriye Erdal

Een drietal sympathisanten van Turkse activiste Fehriye Erdal hielden een sereen protest aan de Brugse rechtbank. Ze stellen dat België niet bevoegd is om haar te berechten. © AF
Redactie KW

In de zaak tegen Fehriye Erdal (39) heeft de Brugse correctionele rechtbank het vonnis uitgesteld naar de zitting van 6 februari. Het OM eiste op de vorige zitting 30 jaar celstraf voor drie moorden in Istanboel in januari 1996. De militante van de extreem-linkse groepering DHKP-C werd bij verstek berecht.

Op 9 januari 1996 werden zakenman Özdemir Sabançi, zijn secretaresse en Haluk Gorgün, directeur-generaal van Toyota Turkije, in de gebouwen van de Sabançi Holding in Istanboel doodgeschoten. Op dat moment was Fehriye Erdal in het bedrijf aan de slag als koffiedame. Zij loodste de schutters Ismail Akkol en Mustafa Duyar het gebouw binnen.

Na haar vlucht naar België werd Erdal in 1999 in Duinbergen opgepakt voor onder andere bendevorming en verboden wapenbezit. Ondanks toezicht van de Staatsveiligheid wist de verdachte in 2006 te ontkomen. Uiteindelijk kreeg Erdal twee jaar met uitstel voor inbreuken op de wapenwet. Ondertussen had Turkije al lang om haar uitlevering gevraagd voor de drievoudige moord. België ging daar niet op in, waarna het Hof van Cassatie oordeelde dat België dan zelf bevoegd was om Erdal voor de moorden te berechten.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier