Nog geen beslissing of Roeselaarse roofmoordenaar naar assisen moet

Redactie KW

De jeugdkamer van het Gentse hof van beroep beslist pas op 26 februari over de uithandengeving van Gillian V. uit Beveren-Roeselare. Indien positief dan moet hij zich voor assisen verantwoorden voor de roofmoord op Maurisette Poiré in Ardooie. Hij riskeert levenslang.

Gillian V. was minderjarig toen hij de gruwelijke feiten pleegde. Hij werd ter beschikking gesteld van de jeugdrechter. Die liet de jongeman opnemen in de gesloten instelling De Zande in Ruiselede.

Uitstel

In september vorig jaar werd Gillian V. achttien jaar. Drie maanden later besliste de jeugdrechter in Kortrijk hem uit handen te geven zodat hij als volwassene kan terechtstaan voor het assisenhof. Zijn toenmalige raadsvrouw Olivia Delille uit Lichtervelde ging tegen deze beslissing in beroep. De zaak kwam de eerste keer voor de Brugse jeugdrechter in beroep in januari van dit jaar. Serge Defrenne uit Gent, die ondertussen de nieuwe advocaat van Gillian V. is, vroeg toen uitstel en kreeg dat.

Lawaai

Het dossier werd zopas in hoger beroep behandeld door de jeugdkamer van het hof van beroep in Gent. De zitting was publiek maar publicatie van de debatten van de jeugdrechtbank is bij wet verboden. Er is dus nog geen beslissing genomen. Dat gebeurt op 26 februari. Indien niet wordt ingegaan op het beroep en wordt de dader verwezen naar het assisenhof. Allicht zal hij er volgend jaar verschijnen. Als de jeugdkamer het beroep weerhoudt dan kan Gillian V. al over twee jaar vrijkomen.

Gillian V. brak vorig jaar op 7 januari ‘s nachts binnen in de villa van Maurisette Poiré op de wijk De Tassche in Ardooie. De gewezen VTI-leerling had zich laten vertellen dat er zeker wat te rapen viel bij de 83-jarige weduwe. Zodra hij binnen was kwam hij op de trap oog in oog te staan met de vrouw. Ze was kort daarvoor opgeschrikt door het lawaai waarmee hij het venster naast de voordeur stuk sloeg.

Range Rover

Gillian V. viel de vrouw aan en ging als een bezetene tekeer. Het slachtoffer werd met 34 messteken om het leven gebracht. Hij sleurde het toegetakelde lichaam bij de haren over de vloer. Ten slotte verkrachtte hij haar tot twee keer toe.

De buit was gering. Naast een handvol geld ging de dader aan de haal met de Range Rover van het slachtoffer. Hij strandde op het parkeerterrein van het Esso-snelwegstation in Oekene. Anderhalf dag later werd Gillian V. gevat. Een telefoontje met de gsm, die hij van de weduwe stal, naar zijn vriendin deed hem de das om.

Buitensporig

De dader houdt vol dat hij enkel op zoek was naar geld voor drugs en niet de bedoeling had de weduwe van kant te maken. Gillian V. ontspoorde echter in een vlaag van angst en blinde paniek en gaf zich over aan buitensporig geweld.

Gillian V. zit momenteel opgesloten in de gevangenis van Tongeren.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier