Niemand zag een moordenaar in Leopold Van Mullem (67)

Niemand zag een moordenaar in Leopold Van Mullem. © BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Leopold Van Mullem (67) zijn familie en vrienden van de beschuldigde aan het woord gekomen.

Iedereen was verbaasd, toen de Bruggeling verdacht werd van de moord op Marie-Antoinette Blaton (65). Daarnaast bleek dat Van Mullem de feiten eerst in de schoenen van een andere klusjesman probeerde te schuiven.

Van Mullem woonde al enkele jaren samen met de zoon van zijn vriendin. “Hij is een sociaal mens, ik kan niets verkeerds over hem zeggen”, aldus Peter Pierloot. De getuige voerde ook samen met de beschuldigde enkele klusjes uit in het appartement van het slachtoffer. “Ik geloofde niet dat Pol dat gedaan had. Daarom heb ik ook gezegd dat hij nooit een mes had, maar dat was gelogen”, gaf de man plots toe. “Hij had een ijzeren vlindermes en heeft me nog getoond hoe je dat moet gebruiken.”

“Gordijnen voor slaapkamer lagen klaar”

Eerder had het slachtoffer al Geert Daenens ingehuurd als klusjesman. “Het was daar chaotisch en propvol. Je kon daar op slag een tweedehandswinkel in kledij, schoenen en handtassen beginnen. Ze was op haar tenen getrapt, omdat ik niet inging op haar avances.”

Blaton beweerde echter dat de samenwerking eindigde toen de klusjesman 400 euro achteroverdrukte. “Dat is niet waar. Die gordijnen voor de slaapkamer lagen klaar, ze liggen zelfs nog altijd bij mij. Ze had het slot afgeplakt, waardoor ik niet meer binnen kon. Had ik de kamer afgewerkt, dan leefde ze nog.”

Ik kon het niet geloven, ik dacht eerst dat hij iemand in bescherming nam

Het voorval zorgde ervoor dat Van Mullem de andere klusjesman tijdens een verhoor verdacht kon maken. “Dat vind ik echt niet kunnen. Hij wist heel goed dat ik daar niets mee te maken had. Ik kon me trouwens ook niet voorstellen dat Pol zoiets gedaan had. In de kaartersclub kon hij zijn stem wel eens verheffen, maar meer ook niet.” Op vraag van de voorzitter verontschuldigde Van Mullem zich uitgebreid voor de verdachtmakingen.

Meester Kris Vincke vroeg aan de man of je in het gebouw eventuele ruzies in andere flats goed kon horen.
Meester Kris Vincke vroeg aan de man of je in het gebouw eventuele ruzies in andere flats goed kon horen.© BELGA

De conciërge van het appartementsgebouw zou ooit avances gemaakt hebben bij Marie-Antoinette Blaton. Daardoor was ook hij eventjes verdacht. “Daar klopt niets van. ‘Marianne’ was een speciaal geval. Haar appartement lag er ook als een mesthoop bij.” Meester Kris Vincke vroeg aan de man of je in het gebouw eventuele ruzies in andere flats goed kon horen. “Dat gebouw is 40 jaar oud, maar niet slecht geïsoleerd. Gewoon klappen hoorde je niet, muziek wel.”

“Veel stiller sinds overlijden broer”

De oudste dochter van de beschuldigde kon geen slecht woord vertellen over haar vader. “Dat gokken ben ik maar te weten gekomen, toen hij al in de gevangenis zat. Mijn papa was altijd een goedlachse man. Hij is wel veel stiller geworden, toen mijn broer overleden is.” Volgens Rebecca Van Mullem probeerde haar vader zijn verdriet te veel alleen te verwerken. “Ik vind het nog altijd jammer dat hij nooit hulp is komen zoeken bij mij.” De getuige had nooit verwacht dat haar vader dergelijke feiten zou plegen. “Ik maakte zelfs nog grapjes dat hij de hoofdverdachte was. Via de media hebben we dan vernomen, dat hij bekend had. Ik kon het niet geloven, ik dacht eerst dat hij iemand in bescherming nam.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier