Net geen 8.000 criminele feiten binnen politiezone Vlas in 2014

Redactie KW

In politiezone Vlas, waarvan Kortrijk, Kuurne en Lendelede deel uitmaken, werden vorig jaar 7.994 criminele feiten geregistreerd.

In vergelijking met 2013 is dat een daling van 1,6 procent: toen werden 8.124 pv’s opgemaakt. Politiezone Vlas kan zo de positieve trend doorzetten, want in 2013 viel in vergelijking met 2012 al een daling met 4 procent te noteren.

In Kortrijk vond er een daling met 1,6 procent plaats. Daarbij valt de daling van het aantal woninginbraken fel op: -15 procent. “Het aantal fietsdiefstallen daalde met bijna 6 procent (5,7), ook al had het er na de eerste helft van 2014 alle schijn naar dat we een serieuze stijging zouden zien”, aldus de Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD). “Maar door gerichte acties, zoals bijvoorbeeld de kettingactie aan de achterkant van het station, daalden de cijfers na september significant. Ook het aantal verkeersongevallen en verkeersslachtoffers daalde (respectievelijk 4,2 en 4 procent). Opmerkelijk is wel dat het aantal fietsers in een ongeval met 9,3 procent steeg. Dat is een nationale trend. Kortrijk zal alvast de nodige stappen ondernemen.” Ook de diefstallen met geweld en zonder wapen daalden. Diefstallen aan of uit voertuigen, daarentegen, stegen met 16 procent (231 pv’s).

Kuurne: inbrakenplaag

In Kuurne valt vooral het stijgende aantal geregistreerde woninginbraken op: van 30 in 2013 naar 48 in 2014. “Vanaf oktober is dat begonnen en de laatste weken kennen we zelfs een echte inbrakenplaag”, aldus de Kuurnse burgemeester Francis Benoit (CD&V). “Vooral de wijken langs de Brugsesteenweg worden geviseerd. Daarom is er in die omgeving een verhoogd toezicht van de politie. Dit jaar zullen we ook een nieuwe actie op het getouw zetten rond veilige woningen. Een actie die om veiligheid in al zijn aspecten zal draaien.” De diefstallen met geweld zonder wapen verviervoudigden – van 1 naar 4 – maar diefstallen aan of uit voertuigen daalde dan weer met de helft (29 naar 15).

Lendelede: minder verkeersslachtoffers

In Lendelede, tot slot, viel één crimineel feit meer te noteren. “In 2014 viel er geen enkele inbraak in een bedrijf te noteren tegenover 5 in 2013. Dat is dus goed nieuws”, aldus de Lendeleedse burgemeester Carine Dewaele (CD&). “Het aantal woninginbraken steeg dan weer licht van 20 naar 17. Die inbraken werden vooral in april, mei, juni en september gepleegd en hebben dus niets te maken met het dimmen van de straatverlichting, een maatregel die sinds november in voege is om te besparen. Het aantal fietsdiefstallen ging van 6 naar 12. Wat betreft verkeersslachtoffers mochten we een serieuze daling noteren: in 2014 vielen er op ons grondgebied 8 gewonden, van wie één persoon zwaargewond, in 2013 waren dat er nog 21.”

Grenscriminaliteit

Politiezone Vlas wordt ook al een aantal jaar met grenscriminaliteit geconfronteerd. De laatste jaren daalt het aantal feiten gelukkig. “Vorig jaar waren er 14 feiten die met grenscriminaliteit te maken hadden, een daling van 30 procent in vergelijking met 2013, toen er 20 waren. De samenwerking met de Franse autoriteiten gaat in stijgende lijn en die daling is daar niet vreemd aan”, besluit Vincent Van Quickenborne. (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier