Nepalees werd als slaaf behandeld door uitbater Indisch restaurant in Assebroek

Redactie KW

Een Pakistaanse man heeft in de Brugse rechtbank achttien maanden effectieve celstraf gekregen voor zware uitbuitingspraktijken in zijn restaurant.

In 2011 viel de sociale inspectie twee keer binnen in het Indisch restaurant De Shalimar in Assebroek. Er bleek een Nepalees aan het werk zonder arbeidsvergunning. “Het slachtoffer was er tot 2010 aan de slag als werknemer”, stelde de procureur tijdens de pleidooien. “Toen hij zijn vergunning kwijtspeelde, mocht hij van de beklaagde blijven werken maar werd hij niet langer betaald. Hij verbleef er in mensonterende omstandigheden. Hij sliep op een matras op de grond en kreeg de restjes van de borden te eten.”

Beklaagde Abid R. werd in het verleden al vaker veroordeeld voor gelijkaardige feiten. Hij ontkende in de rechtbank dat hij de man uitbuitte en zag zichzelf meer als een ‘barmhartige samaritaan’ die zich ontfermde over een man in nood. Aan het slachtoffer moet hij nu een schadevergoeding van 19.000 euro betalen. Ook het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding kreeg een schadevergoeding toegekend. De rechter liet daarnaast ruim 10.000 euro verbeurd verklaren ten aanzien van Abid R. Zijn vennootschap kreeg een geldboete opgelegd van 16.500 euro, waarvan de helft met uitstel.

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier