Negen maanden cel voor illegale invoer van ruim 300 schildpadden

© Archief
Redactie KW

Een man uit Kortrijk is door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot een celstraf van negen maanden en een boete van 600 euro voor illegale invoer van 337 Moorse landschildpadden. De dieren konden op 7 september vorig jaar in een garagebox in Kortrijk gevonden worden. Aan de overheid en dierenopvangcentrum SOS Reptiel moet hij een schadevergoeding van 100.000 euro betalen.

Gebruikers van garageboxen in de buurt verwittigden de politie omdat ze in de box van de man voortdurend gekrab hoorden. Toen de politie ter plaatse kwam, was hij bezig schildpadden in de koffer van zijn Mercedes te laden. In totaal konden maar liefst 337 schildpadden in beslag genomen worden. Eén exemplaar was gestorven. Hij gaf toe 36 beschermde schildpadden illegaal in België te hebben ingevoerd. De andere dieren waren naar eigen zeggen van een Spaanse Marokkaan afkomstig. De dieren zouden verkocht worden.

De Belgische Staat en vzw SOS Reptiel uit Zuienkerke vroegen en kregen zo’n 100.000 euro schadevergoeding voor de kosten voor huisvesting en verzorging van de in beslag genomen dieren en het transport naar de dierenkliniek. Volgens SOS Reptiel stierven de dieren één voor één omdat ze gedehydrateerd en met spoelworm geïnfecteerd waren. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier