Negen aanhoudingen verricht na recente inbraakgolf in Oostende

Korpschef Philip Caestecker. © DJ
Redactie KW

De politiediensten hebben negen aanhoudingen verricht in het kader van de recente inbrakengolf in Oostende. Het gaat onder andere om een Albanese bende die verdacht wordt van een reeks woninginbraken, en twee Algerijnen die handelszaken en kapsalons viseerden.

De stad Oostende had sinds oktober vorig jaar af te rekenen met een opvallende stijging van het aantal inbraken. In oktober, november en december 2014 werden 116 feiten (38, 40, en 38) geregistreerd. In dezelfde periode een jaar eerder waren dat er 61 (14, 22, en 25). Bijna dubbel zoveel inbraken dus. Zowel in woningen, appartementen, als in handelszaken. Ook in de eerste twee maanden van 2015 werden veertien procent meer inbraken gepleegd dan het jaar daarvoor.

De politie kon intussen een doorbraak forceren in het onderzoek naar de inbraken. Bij een routinecontrole in het binnenland werd een verdachte opgepakt die gelinkt kon worden aan verschillende woninginbraken. Na verder onderzoek door verschillende de politiediensten en het parket werden uiteindelijk zes aanhoudingen verricht. Het gaat om een Albanese bende, die verdacht wordt van minstens 130 woninginbraken in ons land. Daarvan vonden er een behoorlijk aantal plaats in Oostende. “Van tien inbraken zijn er al bewijzen. Momenteel wordt verder onderzocht of ook de andere feiten in aanmerking komen”, zegt korpschef Philip Caestecker.

Kapperszaken

De afgelopen weken kregen opvallend veel kapperszaken aan de kust inbrekers over de vloer. Ook in dit dossier is er een doorbraak. “Het was ons een raadsel waarom de kapsalons geviseerd werden. Er is meestal enkel wat kleingeld te rapen, en de producten lieten ze links liggen. Door extra waakzaam te zijn kon de Oostendse politie in dat kader twee Algerijnen oppakken. Ze werden op heterdaad betrapt toen ze in een café aan het inbreken waren”, zegt Caestecker. Beiden worden verdacht van een reeks inbraken in handelszaken, in en buiten Oostende. “Een pak van ons hart en goed politiewerk. Want je bent toch niet gerust na een eerste inbraak. Je weet nooit als ze terugkomen”, zegt Charlotte Pit van Haarstudio Alain Fremineur, die op 12 maart inbrekers over de vloer kreeg.

Efficiënte samenwerking

In januari werd ook al een man opgepakt die gelinkt wordt aan inbraken in sportkantines, kleedkamers, en jeugdlokalen. Wat het totaal op negen aanhoudingen brengt. “Op veel plaatsen, verspreid over gans het land was er een stijging van het aantal inbraken. De stijging in onze stad viel zeker op. Van alle centrumsteden behaalt de badstad normaal het derde beste rapport, maar sinds de opvallende stijging van oktober vorig jaar hebben we ons extra op het probleem gefocust. Een dergelijke stijging wijst vaak op een daderbende die zijn ronde doet. De negen aanhoudingen zijn het mooie resultaat van een efficiënte samenwerking. Bij inbraken is het altijd heel belangrijk om goeie vaststellingen te doen, de feiten goed te registreren, en om patrouilles goed gericht op pad te sturen. Sinds de verschillende aanhoudingen merken we dat de inbraakpiek in Oostende opnieuw verdwenen is. Inbraken kan je jammer genoeg nooit helemaal wegnemen, maar onder andere de sectie vermogensdelicten van de recherche werkt er dagelijks keihard aan. Want elke inbraak is er eigenlijk één te veel”, besluit Philip Caestecker.

(DJ- foto DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier