Nederlandse verdachte kasteelmoord blijft in de cel, onderzoek naar afpersing magistraten

© BELGA
Redactie KW

In de zaak van de kasteelmoord heeft de Brugse raadkamer de aanhouding van Franciscus L. met drie maanden verlengd.

De Nederlander zou zijn oom vergezeld hebben bij het uitvoeren van de moord op Stijn Saelens uit Wingene. Het Antwerpse parket bevestigt intussen dat er een onderzoek loopt naar ‘vermeende feiten van afpersing’ rond de Kasteelmoord, maar wil verder geen details kwijt.

Half februari 2015 werd L. in Nederland aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Stijn Saelens. Het DNA van de verdachte bleek overeen te stemmen met een openstaand spoor in het dossier. Eind januari 2013 werd de Eindhovenaar Antonius van Bommel al ontmaskerd als huurmoordenaar. Franciscus L. is de neef van de ondertussen overleden onderwereldfiguur. L. vergezelde zijn oom naar het kasteel in Wingene, maar houdt vol dat hij niet wist wat zijn oom van plan was.

De verklaringen van de nieuwe verdachte zorgden ervoor dat André Gyselbrecht eind juni opnieuw in de gevangenis belandde. Ook Evert d.C., een Zeeuw die eerder al even in de cel zat als mogelijke tussenpersoon, werd opnieuw aangehouden. L. vertelde immers dat hij in de zomer van 2011 aan d.C. moest zeggen dat een bepaalde afspraak kon doorgaan. Volgens d.C. houdt die verklaring geen steek.

Franciscus L. beweert dat hij door de omgeving van de Zeeuw bedreigd wordt. Hij is daarom al enkele keren overgeplaatst naar een andere gevangenis. Ondertussen beweert d.C. dat Franciscus L. en zijn raadsman een poging zouden hebben ondernomen om hem af te persen. De situatie tussen beide verdachten begint aardig uit de hand te lopen. “Absoluut, maar u begrijpt dat ik daar geen commentaar op kan geven”, aldus meester Joris Van Cauter. Tijdens de zitting van de raadkamer werd L. niet enkel bijgestaan door meester Van Cauter, maar ook door meester Frank Scheerlinck. Het Antwerpse parket bevestigt dat er een onderzoek loopt naar ‘vermeende feiten van afpersing’ rond de Kasteelmoord, maar wil verder geen details kwijt.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier