Nederlandse drugsbende beweerde ‘exotische planten’ te kweken

Redactie KW

Op de correctionele rechtbank van Kortrijk moesten vier Nederlanders en een vrouw uit Kortrijk zich maandag verantwoorden voor het runnen van een cannabisplantage.

De Nederlanders zetten ook op diverse andere plaatsen in Vlaanderen plantages op.

Op 22 april 2012 moest de brandweer omstreeks 19.00 uur uitrukken naar de Doornikserijksweg in Bellegem, Kortrijk, voor een loodsbrand. Daar ontdekten de hulpdiensten een cannabisplantage van zowat 1.200 planten. De eigenares van het pand verhuurde de loods aan een Nederlander. Die had er, met haar medeweten, de plantage in ondergebracht.

De Nederlanders worden ervan verdacht in een criminele organisatie te opereren. Ze worden ook gelinkt aan cannabisplantages in Herzele, Beringen en Dam. Daarbij werd een vaste modus operandi gehanteerd. Op het internet zochten de mannen leegstaande panden. Ze contacteerden de eigenaar met het voorstel om een huurovereenkomst af te sluiten. Zij zouden exotische planten kweken, de eigenaar zou 10.000 euro per twee maanden krijgen als huurgeld.

De eerste drie beklaagde Nederlanders lieten verstek. De vierde Nederlander, die momenteel een gevangenisstraf van 30 maanden uitzit voor het runnen van een plantage, beweert dat hij niets met de plantages in het dossier te maken heeft. Ondergeschikt vraagt zijn raadsman de opslorping met de huidige celstraf. De eigenares van de loods in Bellegem betwist de feiten niet, maar zegt met nadruk dat ze haar lesje geleerd heeft. Ze had het financieel moeilijk toen en dacht met de huurgelden haar zaak in honden- en kattenspullen te kunnen redden.

Het openbaar ministerie vordert 40 maanden cel en 15.000 euro boete voor de eerste twee beklaagde, 30 maanden en 9.000 euro voor de derde en de vierde. Voor de Kortrijkse eigenares van de loods vraagt de openbare aanklager 7 maanden met uitstel en een boete van 6.000 euro, waarvan 3.000 effectief.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier