Nathalie bij de Leij schuldig aan moord op haar dochtertje Dimfy

© Foto Kurt
Redactie KW

De Nederlandse bracht het slachtoffer op 16 november 2012 in Zwevezele met een overdosis medicatie om het leven. De verdediging had de vrijspraak gevraagd.

Nathalie bij de Leij en Wesley Casselein leerden elkaar in 2006 kennen in het café van de beschuldigde. Amper een jaar later kreeg het smoorverliefde koppel al hun dochtertje Dimfy. Er kwam sleet op de relatie toen het gezin in 2009 naar Zwevezele verhuisde. De beschuldigde kon absoluut niet verkroppen dat haar ex-vriend in november 2012 een relatie aanknoopte met een andere vrouw.

In de nacht van 15 op 16 november 2012 diende bij de Leij haar 5-jarige dochter twee pillen Xanax en enkele pillen van een anti-depressivum toe. ‘s Ochtends probeerde de Nederlandse zich ook nog te verhangen. Tot op vandaag beweert de beschuldigde dat ze zich onder invloed van drank en medicatie niets meer kan herinneren van die bewuste nacht. De verdediging pleitte dat het slachtoffer per ongeluk zelf de fatale dosis medicatie innam.

De beschuldigde had al ruim voor de feiten in het kader van haar turbulente relatie allusie gemaakt op een gezamenlijk overlijden

Volgens de jury bestaat er echter niet de minste redelijke twijfel over het feit dat de dodelijke dosis medicatie door Nathalie bij de Leij werd toegediend. “De beschuldigde had al ruim voor de feiten in het kader van haar turbulente relatie allusie gemaakt op een gezamenlijk overlijden”, klonk het in de motivatie. Daarnaast merkte de jury op dat bij de Leij in die periode enorm vijandig stond tegenover de vader van Dimfy. Dit nam alleen nog maar toe toen ze ontdekte dat hij een nieuwe relatie had.

De juryleden achten het helemaal niet aannemelijk dat het meisje van vijf zelf de pillen innam, zeker niet in die grote hoeveelheid. Voorts stelde de beschuldigde een niet-verstuurd sms-bericht op waarin ze de dood van Dimfy meldde én aangaf dat ze uit het leven ging stappen.

Nathalie bij de Leij schuldig aan moord op haar dochtertje Dimfy
© Foto Kurt

Uit de motivatie bleek ook dat er volgens de jury duidelijk sprake was van voorbedachten rade. “De aard van de gepleegde feiten en de handelswijze impliceert een bepaalde voorbereiding. De beschuldigde had ook voldoende lang tijd om tot inkeer te komen.” Zo werd Dimfy de dag voor de feiten zonder aanwijsbare reden thuisgehouden van school. Ook het bewuste tekstbericht toont aan dat het geen impulsieve daad was, maar de uitvoering van een vooraf beraamd plan.

Vrijdagochtend om 9.30 uur starten de debatten over de strafmaat. Nathalie bij de Leij riskeert levenslange opsluiting.

(BELGA – Foto Kurt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier