Nathalie Bij de Leij mocht begrafenis van haar dochter bijwonen

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Nathalie bij de Leij (43) heeft onderzoeksrechter Bernadette Vandeputte haar getuigenis afgelegd. De beschuldigde stelde zich heel agressief op tegenover de onderzoeksrechter, maar kreeg toch toestemming om de begrafenis van Dimfy (5) bij te wonen.

De beschuldigde had vrij weinig contact met haar buren in Zwevezele. “Enkelen zeiden dat ze een beetje mensenschuw was. Ze was wel vriendelijk, beleefd en begaan met haar kinderen”, vertelde de politieman die het buurtonderzoek deed. Tegelijk hadden enkele buurtbewoners toch in de gaten dat bij de Leij met psychische problemen kampte. “Ze zagen haar als een ziek persoon, met een depressie. Toch had niemand van de buren het drama zien aankomen.”

Pas tijdens een tweede verhoor vertelde de beschuldigde aan de politie hoe ze zelfmoord probeerde te plegen nadat ze Dimfy dood zou aangetroffen hebben. “Ze kwam met het verhaal dat Dimfy misschien de pillen Xanax had opgegeten die ze op tafel had klaargelegd. Ze begon ook te wenen”, aldus rechercheur Filip Deblaere. Diezelfde speurder vond tijdens een tweede huiszoeking nog pillen terug onder wat kledij op een zetel. De verdediging merkte op dat die pillen dus op een plaats lagen die voor een kind van vijf bereikbaar is.

Gebrilde tuinslang

Op 17 november 2012 werd de beschuldigde aangehouden door de onderzoeksrechter. “Dat verhoor heeft eigenlijk niet zo lang geduurd. Ze blijft erbij dat die medicatie in een koekendoos stond en dat Dimfy daar bij kon”, aldus Bernadette Vandeputte. De sfeer werd grimmiger en de onderzoeksrechter kreeg zelfs verwijten zoals ‘gebrilde tuinslang’ en ‘tyfushoer’ naar het hoofd geslingerd. “Zoiets had ik nog nooit meegemaakt. Ze is inderdaad onbeschoft geweest, maar daar heeft ze dan haar excuses voor aangeboden.”

In het cellencomplex bleef bij de Leij agressief tegenover de politiemensen. “Ik heb toen nog een stamp op mijn voet gekregen. Ze dreigde zich te verwonden en ons de schuld te geven. Ze dreigde klacht in te dienen bij het Comité P.”, aldus Filip Deblaere. Enkele minuten later verontschuldigde de beschuldigde zich al bij de politiemensen. “Ik wil meneer nog graag even mijn excuses aanbieden voor mijn verschrikkelijk gedrag”, herhaalde ze op de zitting.

“Gefixeerd op haar ex”

Ondanks het incident stond de onderzoeksrechter toe dat Nathalie bij de Leij de begrafenis van haar dochtertje bijwoonde. Twee dagen eerder was ze ook al aanwezig op een gebedswake. “Ze heeft alles heel aandachtig gevolgd. Ze was emotioneel en zat te wenen, maar bleef toch bij de pinken. De rest van de begrafenis was ze eigenlijk gefixeerd op haar ex-man Wesley”, getuigde een politieagente. Die laatste bewering ontkende de Nederlandse met klem. “Door dat kleine kijkgaatje had ik tijdens de begrafenis helemaal geen zicht op Wesley.”

Dinsdagochtend komen de wetsdokter en de psychiaters aan het woord. Volgens de gerechtsdeskundigen is bij de Leij toerekeningsvatbaar, maar dat wordt tegengesproken door de tegenexpert van de verdediging.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier