Nathalie Bij de Leij kocht kort voor de feiten pillen

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Nathalie bij de Leij (43) is gebleken dat de beschuldigde kort voor de feiten bij de apotheker een doos venlafaxine aankocht. In het lichaam van het slachtoffer werden minstens twee pillen van die medicatie aangetroffen.

Ik had niet de indruk dat zij depressief was. Van een alcoholprobleem heb ik ook niets gemerkt“, vertelde de apothekeres. Verder valt het ook op dat bij de Leij al maanden geen venlafaxine meer had gekocht. Volgens de beschuldigde haalde ze de pillen in de tussentijd bij een apotheker in Torhout.

De dag van de feiten kreeg de apothekeres plots de oma van Dimfy over de vloer. “Ze zei dat het al de vierde zelfmoordpoging van haar dochter zou zijn en dat ze een moord op haar geweten zou hebben.” Nathalie bij de Leij blijft echter beweren dat het slachtoffer de medicatie mogelijk zelf heeft geslikt. “”Als dat poeder in een capsule zit, zal het normaal niet lekker smaken. Een kindje van vijf jaar kan normaal ook nog geen pilletjes slikken.”

Vriendelijke buurvrouw

Op 16 november 2012 werd de overbuurvrouw van Nathalie bij de Leij opgebeld door de moeder van de beschuldigde. “Ze vroeg om eens te gaan kloppen, maar ik kreeg geen reactie. Ook door het raam kon ik niets zien. Ik vond die situatie alleszins niet verdacht”, aldus Marga Puype. De getuige omschreef bij de Leij dan ook als een vriendelijke en correcte vrouw. “Als ze in mijn lingeriewinkel was, had ze altijd dat meisje bij zich. Haar zoon was soms ook mee. Ik had nooit verwacht dat zoiets kon gebeuren. Ik ben er van overtuigd dat ze haar dochtertje veschrikkelijk graag zag.”

Dat beeld werd bevestigd door een andere buurvrouw. “Ik heb nooit problemen met haar gehad. Ze was altijd vriendelijk en we spraken meestal over de kinderen. Zij was meestal met Dimfy op pad. Dimfy was altijd piekfijn gekleed.” Volgens Nelli Burchuladze kampte de beschuldigde toch met een psychisch probleem. “Ze durfde precies enkel maar naar de Carrefour. Ze leefde ook vrij geïsoleerd. Behalve haar moeder heb ik daar niet veel mensen gezien.”

“Een flink en proper gekleed kindje”

Tenslotte kwam ook nog de kleuterleidster van Dimfy aan het woord. “Dat was een zeer flink meisje. Je moest er nooit boos op zijn, ze hield zich aan de afspraken. Ze had ook altijd nette kleren aan”, aldus Daisy Hellebuyck. De getuige merkte wel op dat het slachtoffer een kleine achterstand had op haar klasgenootjes. Nathalie bij de Leij vond extra ondersteuning echter niet nodig. De dag voor haar dood was Dimfy afwezig op school. “Op speciale gebeurtenissen zoals het nemen van de klasfoto was ze ook al afwezig, maar dat was zeker niet problematisch.”

De laatste vijf getuigenissen, allemaal van familieleden van Wesley Casselein, werden verplaatst naar woensdagochtend.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier