Nathalie Bij de Leij is volgens alle psychiaters toerekeningsvatbaar

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Nathalie bij de Leij (43) hebben alle gerechtspsychiaters verklaard dat de beschuldigde toerekeningsvatbaar is. Ook de tegenexpert van de verdediging sloot zich hierbij aan. Alle deskundigen veegden bovendien het vermeende geheugenverlies van de Nederlandse van tafel.

Dokter Paul Lodewyck legde uit dat de jeugd van de beschuldigde niet over rozen liep. “Het is algemeen geweten dat ze niet in een stabiel gezin is opgegroeid. Haar moeder bracht haar altijd onder bij kennissen. Ze verlangde naar een normaal leven.” Na wat omzwervingen begon ze een relatie met Wesley Casselein. “Haar depressieve klachten namen toe sedert de breuk in 2011. Ze zorgde goed voor de kinderen, maar had vooral een band met Dimfy. Ze wist dat ze Wesley kon raken via Dimfy.”

Borderline

Volgens het college van deskundigen wijst geen enkel symptoom op ontoerekeningsvatbaarheid. “Er is geen majeure depressie. Er is geen verminderde realiteitszin, geen hallucinaties of wanen.” Bij de Leij werd wel neergezet als wispelturig en manipulatief. “Ze heeft een persoonlijkheidsstoornis van het borderlinetype. Dat komt vaak door een gestoorde hechting met de ouders. Haar relaties worden dan ook gekenmerkt door intense emotionaliteit.”

Ze wist dat ze Wesley kon raken via Dimfy

In een eerste verslag opperde dokter Chris Dillen, een tegenexpert aangesteld door de verdediging, dat de beschuldigde mogelijk ontoerekeningsvatbaar was. “Aan de hand van de bijkomende informatie is gebleken dat de hypothese van ontoerekeningsvatbaarheid niet kon behouden blijven. Er moet een causaal verband zijn tussen de persoonlijkheidsstoornis en het misdrijf. Als we dat verband niet kennen, kunnen we niet tot die conclusie komen.”

Geheugenverlies is geveinsd

Dokter Dillen is er dan ook, net als de andere deskundigen, van overtuigd dat het geheugenverlies van Nathalie bij de Leij geveinsd is. “Haar verklaring kan ik alleszins niet verklaren. De enige mogelijke verklaring is misschien de symbiotische relatie met haar dochtertje. Daar lag de essentie van haar bestaan. Misschien kan ze daardoor niet erkennen dat ze dat heeft gedaan.”

De psychiaters geloven alleszins niet dat Dimfy de pillen verwarde met snoepjes. “Een kind neemt echt niet zoveel medicatie in. Dat zijn ook geen kleine pillen, het zijn geen smarties. Die dingen smaken bovendien vies”, aldus dokter Lodewyck.

Een kind neem echt niet zoveel medicatie in

Uit het psychologisch onderzoek bleek dat de beschuldigde een IQ van amper 77 heeft. “Dat zal waarschijnlijk een onderschatting zijn. Het klopt ook niet met haar diploma als kleuterleidster. Vanwege de ontkenning en het geheugenverlies was een echte risicotaxatie niet mogelijk”, aldus psycholoog Jürgen Nys. Dokter Dillen kwam bij een andere test tot de conclusie dat de beschuldigde een IQ van bijna 120 heeft.

In psychiatrisch ziekenhuis

Tenslotte kwam ook nog een psychiater aan het woord die bereid was om Nathalie bij de Leij in het psychiatrisch ziekenhuis op te nemen. “Anderhalf jaar geleden is ze zonder begeleiding bij ons geweest voor een gesprek. Ze was op dat moment zeer depressief en bereid om opgenomen te worden. Ik geloof dat een behandeling haar kon helpen, al vormen de mensen met borderline wel een heel diverse groep.” Uiteindelijk werd de beschuldigde nooit vrijgelaten door de raadkamer en kon ze dus niet opgenomen worden.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier