Nabestaanden Patrik Roelandt: “Hij is als een beest afgeslacht uit wraak”

De feiten gebeurden in de Rozestraat in Ingelmunster. © a-Frank
Redactie KW

Volgens de burgerlijke partij van de weduwe en de moeder van dokter Patrik Roelandt, die op 1 december 2015 vermoord werd in Ingelmunster, heeft dader Danny Samyn zijn slachtoffer “afgeslacht met een vleesmes als een beest”. Ze zijn van mening dat hij handelde uit wraak en machtslust, zo bleek woensdag in de correctionele rechtbank in Kortrijk.

De eerste burgerlijke partij opende met een ijzig pleidooi dat meer dan een uur in beslag nam. Daarbij ging de advocaat op zoek naar een motief. “Hij handelde uit wraak en machtswil. De ultieme macht: beschikken over leven en dood”, aldus advocaat Kristiaan Vandenbussche.

Alles minutieus voorbereid

De advocaat nam het niet dat Samyn zei dat hij in een opwelling handelde. “Hij had alles minutieus voorbereid. Het mes lag klaar op de tafel, meerdere zelfs, de reistas was gemaakt, er was geld afgehaald. Er lag zelfs een vers T-shirt klaar.”

Hij verwees ook naar bekentenissen die Samyn in een onbewaakt moment had gedaan. Zo zou hij verklaard hebben dat hij Patrik Roelandt had gelokt door te doen alsof hij pijn had aan zijn rug, en hij zou zelfs gezegd hebben dat hij zeer bewust en weloverwogen handelde.

Opgepakt voor wapenbezit

Kort ervoor was Samyn al eens opgepakt voor wapenbezit. Samyn werd onder voorwaarden vrijgelaten, maar hij kon volgens de advocaat niet verkroppen dat de wapens, het geld en goud werden meegenomen tijdens de inval en dat zijn deur was kapotgemaakt. Na die feiten zei hij tegen een vriend: “Ik ga een toer spelen en ze gaan nog van me horen”.

Er zat een tijdje tussen de eerste messteek en de fatale steek – advocaat Kristiaan Vandenbussche

Tegen andere buurtbewoners verklaarde hij dat de eerste die zijn huis zou binnenkomen eraan zou gaan. “Wie binnenkomt, komt er nooit meer uit.” Daarmee wees de burgerlijke partij naar duidelijke voorbedachte rade. “Maar ook voorbedachte rade op korte termijn. Er zat toch ook een tijdje tussen de eerste messteek en de fatale steek?”, aldus Vandenbussche.

“Hij wist ook goed wat hij deed”, vervolgde Vandenbussche. “Hij deed een ander T-shirt aan en ging weg, met zijn reistas, kraakte zijn gsm in twee en gooide die in een kanaal en ging naar zijn advocaat. En tijdens zijn verhoor is hij niet verward. Hij antwoordt en reageert normaal. IJskoud en koelbloedig. En waarom pleegde hij de feiten? Omdat zijn macht was aangetast en uit wraak, tegen de maatschappij, het systeem en de dokter”, besloot de eerste burgerlijke partij die aan het woord kwam.

Schadevergoeding van 50.000 euro voor weduwe

De advocaat vraagt een schadevergoeding van 50.000 euro voor weduwe Catheline Verstraete en 7.500 voor de moeder. Na de middag worden de andere twee burgerlijke partijen, de verdediging en het openbaar ministerie gehoord.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier