Na Middelkerke en Hooglede nu ook nog derde zaak van seksueel misbruik in bisdom Brugge

Redactie KW

De Brugse bisschop Jozef De Kesel riep in 2011 een priester terug uit Brazilië, nadat twee slachtoffers klacht tegen hem hadden ingediend wegens kindermisbruik.


Maar de bisschop verhinderde niet dat de man een jaar later weer naar Zuid-Amerika vertrok, waar hij nu met straatkinderen zou werken. Dat staat te lezen in De Standaard vrijdag. Priester M.D. gaf in de jaren tachtig les in Brugge en zou in die periode, tussen 1986 en 1992, twee slachtoffers gemaakt hebben. Die dienden in 2010 een klacht in, een bij het parket en een bij de commissie Adriaenssens.

Ingrijpen was toen niet mogelijk omdat de man al jaren in Brazilië woonde. “Ik heb toen ingegrepen en hem naar België teruggeroepen”, vertelt bisschop De Kesel aan De Standaard. De dader werd verhoord en ook geconfronteerd met de slachtoffers. Maar die kwamen in 2012 te weten dat M.D. terug in Brazilië woont. Daar zou hij nog altijd met kinderen werken.

Derde geval

In nauwelijks twee weken tijd gaat de bisschop van Brugge nu al drie keer over de tong in een misbruikdossier, klinkt het. Eerst benoemde hij een in opspraak geraakte priester opnieuw in een parochie in Middelkerke, daarna schorste hij in Hooglede een priester pas anderhalf jaar nadat het gerecht een onderzoek was begonnen naar de man omdat die beschuldigd werd van verkrachting van een 17-jarige jongen.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier