N-VA Roeselare wil geen protestmars voor overleden Moïse Bangoura

Philippe Verhaest

Komende zaterdag zou er een nieuwe protestmars plaatsvinden voor Moïse Bangoura. Die kwam om het leven bij een uithuiszetting. N-VA Roeselare vindt het initiatief allesbehalve een goed plan.

“We leven mee met de familie en vrienden van Moïse”, zegt voorzitter en lijsttrekker Bart Delaere. “Maar we moeten het gerecht en de politie hun werk laten doen en bij een eerste vaststelling blijkt alvast dat er geen geweld gebruikt is door de politie. We laten ons niet meeslepen in een verhaal dat onze politiediensten zomaar beschuldigt van politiegeweld zonder enig onderzoek.”

Kennissen van het slachtoffer hebben een aanvraag ingediend om zaterdag 19 mei om 14 uur een protestmars tegen zinloos geweld te organiseren. “Heel wat mensen maken zich zorgen en spreken ons aan met de vraag wat zal er zaterdag gebeuren. Moeten ze wegblijven uit Roeselare? Zullen de protesten escaleren zoals dat in Brussel soms gebeurt? Een protestmars organiseren op een koopdag als zaterdag vinden wij absoluut geen goed idee.”

Bart Delaere
Bart Delaere© STEFAAN BEEL

“Wij hopen dan ook dat het stadsbestuur zijn verantwoordelijkheid neemt en deze mars met zoveel emotie tegen onze ordediensten verbiedt. Een mars tegen de ordediensten, die dan ook nog zelf de orde moeten bewaren, kan de gemoederen doen oplaaien. Dergelijke schermutselingen zullen onze handelsstad geen goede reclame bezorgen. Wij vragen met aandrang aan de burgemeester deze protestmars uit te stellen en om te vormen naar een vreedzame wake op een avond tijdens de week, na sluitingsuren van de winkels en nadat het onderzoek volledig is afgerond.”

N-VA ijvert ook voor bodycams bij interventieploegen in te voeren. “Zo is er onmiddellijk helderheid over wat er gebeurd is. Maar de politie moet dan vooraf wel duidelijk maken dat er gefilmd wordt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier