Mysterieuze cafévriend ‘Fane’ Bultinck komt niet opdagen op assisenproces

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Gino Declercq (50) zijn de getuigenverhoren afgerond. Enkele cafébazen bevestigden dat de beschuldigde door zijn dronkemansgedrag niet overal meer welkom was in de Waregemse cafés.

‘Fane’ Bultinck, een cafévriend van Declercq, liet zich niet verhoren door de politie en kwam dus ook niet getuigen.

De ochtend na de feiten stond Gino Declercq via sms in contact met een zekere Stefaan Bultinck. De beschuldigde beweerde de man echter niet te kennen. Volgens de politie was hij zelfs spoorloos. Maandag kwam op het einde van de zitting de aap uit de mouw. Declercq herkende Bultinck op een foto immers als zijn cafévriend ‘Fane’.

De speurders maakten met ‘Fane’ een afspraak voor dinsdagochtend, maar de getuige stuurde zijn kat.

“Maandagavond hebben we dan via zijn moeder zijn nieuw oproepnummer bekomen“, getuigde Rino Boudringhien van de politiezone Mira. De speurders maakten met ‘Fane’ een afspraak voor dinsdagochtend, maar de getuige stuurde zijn kat. “We zijn dan naar het adres in Vichte dat hij had opgegeven geweest. Dat huis stond leeg en hij reageerde niet op onze telefoontjes.” Via zijn moeder kregen de politiemensen contact met de zus van Bultinck. “Zijn advocaat zou gezegd hebben dat het onmogelijk was dat hij nog een getuigenis moest afleggen tijdens een proces dat al lopende is. Bovendien heeft hij vroeger slechte ervaringen gehad met de politie. Aan zijn zus heeft hij wel bevestigd dat hij Declercq gewoon kende van op café”, aldus Boudringhien.

Enkele cafébazen getuigden over het drinkgedrag van de beschuldigde. “Ik heb Gino zes keer buiten moeten steken. Hij was te zat en deed lastig tegen de andere klanten. In veel cafés mocht hij niet meer binnen”, aldus Koen Deconinck. Dat beeld werd bevestigd door de uitbater van een café op de markt van Waregem. “Hij kon soms lastig zijn tegen mij, het personeel en de andere klanten. Dan moet je als cafébaas ingrijpen.”

Een andere getuige zag hoe Gino Declercq en Eveline Vandenbogaerde kort voor de feiten samen van zattigheid ten val kwamen op het terras. “Ze dronken alletwee heel veel. Hij vooral Duvels en zij witte wijntjes. Gino was soms al dronken als hij arriveerde”, vertelde Kristof Balcaen. Na de feiten zag iedereen hoe onverzorgd Declercq rondliep. “Ik heb hem dan nog naar huis gevoerd omdat hij een paar keer van zijn barkruk was gevallen. Ik zag hoe vuil zijn wc was. Gino stonk toen ook”, aldus Greta Moerman.

Nochtans stond de beschuldigde op zijn vroegere werk juist bekend als een verzorgde man. “We noemden hem om te lachen zelfs de kuisvrouw, zo proper moest alles zijn van hem. Hij was sociaal en een goede werker. Ik was zeer tevreden van hem.” Ook in de gevangenis gedraagt Gino Declercq zich voorbeeldig. “Hij was zeer rustig en zorgde nooit voor problemen. Hij deed altijd wat hem gevraagd werd. Daarom kreeg hij ook een vertrouwensfunctie en mag hij overdag vrij rondlopen op de sectie”, getuigde een cipier.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier