Moordenaar uit Geluwe krijgt terugkeergarantie, openbaar ministerie in cassatieberoep

De foto's van Erjon Sejdiraj op het internationaal opsporingsbericht. © GF
Redactie KW

Erjon Sejdiraj, de moordenaar met een dubbelleven in Geluwe, krijgt van de kamer van inbeschuldigingstelling een terugkeergarantie na zijn uitlevering aan Italië.

Het openbaar ministerie gaat echter in cassatie tegen de beslissing van de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in Gent. Dat meldt meester Jan Leysen, de Kortrijkse advocaat van de tot Belg genaturaliseerde Albanees Erjon Sejdiraj.

De 37-jarige man werd vorige maand opgepakt in Geluwe. Daar leidde hij als metselaar sinds 2006 een nieuw leven met zijn vrouw. Zij is afkomstig van deze gemeente. Het koppel trouwde in 2003. Het gezin telt intussen drie kinderen.

Assisenproces

Erjon Sejdiraj werd in 2000 door het hof van assisen van Bologna veroordeeld tot 30 jaar voor de moord op een prostituee. Omdat hij spoorloos was, werd de straf bij verstek uitgesproken. Sindsdien was een Europees aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd. Maar de man kreeg met een valse naam en een valse geboortedatum asiel in ons land. Het Italiaanse gerecht kwam hem deze zomer op het spoor na het aftappen van het telefoonverkeer tussen hem en familieleden in Italië.

Verzetproces

Kort na zijn arrestatie besliste de Ieperse raadkamer Erjon Sejdiraj uit te leveren, maar zonder terugkeergarantie. Daarom tekende meester Leysen in naam van zijn cliënt beroep aan. De advocaat gaat akkoord met de uitlevering op voorwaarde dat Erjon Sejdiraj na zijn nieuw proces terug naar ons land kan om zijn – eventueel verminderde – straf uit te zitten. De advocaat is immers van zin in Italië verzet aan te tekenen tegen het verstekvonnis van 2000.

De KI in Gent stemde nu wel in met een terugkeergarantie. Maar het openbaar ministerie gaat in beroep tegen deze nieuwe beslissing. Het Hof van Cassatie moet beslissen.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier