Moordenaar dokter Roelandt riskeert voor hof van beroep 18 maand cel voor verboden wapens

Redactie KW

Opvallend, want de man kreeg daarvoor van de rechter in Kortrijk ‘slechts’ 1.200 euro boete.

De 56-jarige Ingelmunsternaar die op 5 december 2015 de Izegemse dokter Patrick Roelandt vermoordde in zijn woning in de Rozenstraat, riskeert voor het Gentse hof van beroep 18 maanden celstraf wegens verboden wapenbezit.

De wapens waarvoor Samyn nu terechtstaat, werden gevonden tijdens een huiszoeking op 16 november 2015, slechts enkele weken voor de moord op dokter Roelandt. De speurders verdachten Samyn toen van het bezit en de verkoop van drugs, een dossier dat vorige week ingeleid werd voor de rechtbank van Kortrijk en meteen uitgesteld is. Tijdens de huiszoeking vonden de agenten achter een kast in de gang twee machinepistolen, in het nachtkastje in de slaapkamer vonden ze een Colt en op de schouw in de woonkamer stonden twee bajonetten die dienen om op een kalashnikov te monteren. In de woning werden ook foto’s gevonden waarop een peuter poseert met een pistool en foto’s waarop de 12-jarige zoon van Samyn te zien is met een kalashnikov.

Dat was gewoon een verzameling wapens die ik in Joegoslavië heb gekocht. Dat kost daar twee keer niets

De rechter in Kortrijk veroordeelde Danny Samyn in oktober vorig jaar tot 1.200 euro boete voor het bezit van de verboden wapens, maar het parket tekende vrijwel meteen beroep aan. “Dat vonnis is veel te mild. Wij vragen een celstraf van 18 maanden en een boete van 3.000 euro”, aldus de procureur-generaal. De advocate van Samyn vond die eis veel te zwaar. “Wat voor zin heeft het om mijn cliënt nog eens 18 maanden cel te geven, terwijl we weten dat hij ook voor de moordzaak wellicht een zware straf zal krijgen”, pleitte ze. “Dat was gewoon een verzameling wapens die ik in Joegoslavië heb gekocht. Dat kost daar twee keer niets”, aldus Samyn zelf aan de voorzitter van het hof. De man weigert nog altijd om verhoord te worden, zowel in het drugs-, wapens- als moorddossier. “Hij krijgt om de twee weken een spuit met kalmeringsmiddelen. Zolang hij die krijgt, wil hij niet verhoord worden omdat hij door die medicijnen zichzelf niet is“, zegt zijn advocate.

Vonnis op 22 maart.

(LK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier