Moeder van slachtoffer: "Maxence was alles voor mij"

29/11/16 om 20:08 - Bijgewerkt om 20:07

Op het assisenproces tegen de 27-jarige Victor Deveycx hebben de familieleden en de kennissen van de 19-jarige Maxence Thooris dinsdag hun getuigenis afgelegd.

Moeder van slachtoffer: "Maxence was alles voor mij"

© BELGA

Iedereen kende het slachtoffer als een rustige en vriendelijke jongen. Volgens de getuigen was Thooris nooit agressief.

De moeder van Maxence Thooris kon eerst geen kinderen krijgen. "Het heeft vier jaar geduurd voor ik zwanger was van Maxence. Het was de mooiste dag van mijn leven. Maxence was alles voor mij, we waren heel erg close. Hij was ook een voorbeeld voor zijn broertje. We hebben het alle twee heel zwaar en gaan naar een psycholoog." Volgens Sylvie Missue was haar zoon altijd heel zachtaardig. "Als er zich geweld voordoet, probeert hij de mensen net te beschermen."

In het voorjaar van 2014 belandde Maxence Thooris in de gevangenis voor een nachtelijke inbraak in Oostende. "Hij zag dat ik het financieel heel moeilijk had. Vrienden hadden hem wijsgemaakt dat hij met die diefstal in die winkel snel geld kon verdienen. De familie heeft geleden onder die stommiteit." In die periode kreeg de jongeman veel steun van zijn grootmoeder. "Ik heb hem elke dag bezocht toen hij in de gevangenis zat in Ieper. Hij had veel spijt van wat hij gedaan had."

Yolande Pollaert beschreef haar kleinzoon als een behulpzame en vrolijke jongen. "Het was heel zwaar om hem daar in het ziekenhuis te zien liggen, met al die buisjes en machines. Ik heb door zijn dood een grote depressie gehad." De beschuldigde zag het verdriet van de familie en probeerde zijn spijt uit te drukken. "Ik weet dat het moeilijk is om een kleinzoon te verliezen die zoveel betekende voor u. Hopelijk kan u het verlies na dit proces beginnen verwerken. Het spijt me echt."

Delen

Hij is volgens mij overleden door te willen bemiddelen

Enkele jeugdvrienden benadrukten dat Maxence Thooris zich nooit agressief opstelde. "Hij was heel geduldig, je moest al veel doen om hem kwaad te krijgen", aldus Maéva Vandromme. De getuige denkt dan ook de feiten te kunnen verklaren. "Maxence wou altijd de gemoederen bedaren. Hij deed dat op een vriendelijke manier, niet door geweld uit te lokken. Hij is volgens mij overleden door te willen bemiddelen."

Van een knokpartij onder invloed van alcohol kan volgens de vrienden van het slachtoffer geen sprake zijn. "Maxence dronk wel alcohol als we uitgingen, maar nooit overdreven. Hij was heel klein en mager. Hij had helemaal niet het postuur van een vechtersbaas en hij had ook gewoon het temperament niet", aldus Océane De Pieretti.

Op school was Thooris geen hoogvlieger, al deed hij wel zijn best. "Ik moest hem als klastitularis begeleiden bij zijn studiekeuze. Het was een leerling die niet erg van school hield, maar hij had wel een toekomstplan en wilde banketbakker worden", getuigde Martine Joubert. Dat verhaal werd bevestigd door een ex-vriendin van het slachtoffer. "Hij was heel gepassioneerd door zijn opleiding als banketbakker. Ik herinner me Maxence als een kalme, vrolijke en lieve jongen."

(BELGA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!