Moeder riskeert vijf jaar cel voor insulinespuit aan zoontje

Redactie KW

Een 37-jarige vrouw uit Oostende heeft zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor het toedienen van een insulinespuit aan haar zoontje van 13 maanden oud.

Op 3 januari 2014 bracht P.S. (36) zijn zoontje R. naar zijn ouders. Het kind van amper 13 maanden oud werd daar ernstig ziek en werd naar de spoed gebracht. Daar stelden de artsen een grote hoeveelheid niet-lichaamseigen insuline vast. Die hoeveelheid kon dodelijk zijn, maar gelukkig werd op tijd ingegrepen.

Münchhausen by proxy

S.S. bekende de feiten twee maanden later aan de onderzoeksrechter. Een dag eerder had de gerechtspsychiater al vastgesteld dat de vrouw leed aan het syndroom van Münchhausen by proxy. Dat betekent dat ze met haar daden zelf aandacht hoopte te krijgen. De burgerlijke partijen wezen op het leugenachtige karakter van de beklaagde. “Het is de keizerin van de leugen. Ik zal later zonder schaamte aan R. zeggen dat je een slechte moeder was. Ik vraag aan de rechtbank om dat manneke te beschermen”, aldus meester Luc Arnou.

“Effectieve straf geen zin”

De moeder diende een dodelijke dosis toe maar gelukkig raakte het kind tijdens in de spoed.
De moeder diende een dodelijke dosis toe maar gelukkig raakte het kind tijdens in de spoed.© gf

Volgens de verdediging heeft een effectieve straf absoluut geen zin. Meester Mathieu Langerock merkte op dat S. zich al anderhalf jaar strikt aan haar voorwaarden houdt. “Ze heeft die kans benut en gaat met kleine stapjes vooruit. Ooit wil ze terug contact met haar kinderen, al zal dat niet voor onmiddellijk zijn.” De beklaagde herhaalde dat ze zelf niet weet waarom ze de feiten gepleegd heeft.

De rechtbank doet uitspraak op 6 oktober.

(belga /Foto AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier