Moeder die haar zoontje Tibeau vermoordde, is nog een schim van zichzelf

Redactie KW

Isabelle Debackere uit Roeselare, die haar vierjarig zoontje Tibeau om het leven bracht, is nog een schim van zichzelf. Ruim 20 maanden voorhechtenis en vele antidepressiva hebben haar merkbaar getekend.


Isabelle Debackere is uiterlijk niet meer te herkennen als de sportief ogende, slanke blondine van weleer. De 36-jarige daderes en moeder van twee kinderen, is ettelijke kilo’s aangekomen. Ze werd van de vrouwenvleugel van de gevangenis van Gent overgebracht naar het gerechtshof in Brugge. Daar vond deze ochtend de preliminaire zitting plaats.

Zeventig getuigen

Fabienne De Tandt, magistraat bij het Gentse hof van beroep, trof er de laatste schikkingen voor het assisenproces voor deze kindermoord. Hoofdbrok was zoals steeds op de preliminaire zitting was de samenstelling van de getuigenlijst in aanwezigheid van de advocaten van alle betrokken partijen en het openbaar ministerie. Voorts legde Fabienne De Tandt, die de assisenproces leidt, de praktische afspraken vast. Op het proces worden zeventig getuigen verwacht.. Volgens de voorzitster maakt dat dat de debatten meer dan een week zullen duren.

Stoelendans bij advocaten

De jongste dagen hebben alle betrokken advocaten ook een stoeldans uitgevoerd. Waar Isabelle Debackere aanvankelijk werd bijgestaan door mr. An Govers (Sint-Pieters-Leeuw) is ze vervangen door Johan Platteau (Antwerpen). Tim Vanhauwaert, de ex van Debackere en vader van hun twee kinderen, wisselt zijn oorspronkelijke raadsman Jef Vermassen (Lede) in voor Filip Vanhende (Gent) als burgerlijke partij. Mr. Vermassen stelt zich wel burgerlijke partij namens de vader van Tim Vanhauwaert, diens zus Ines en haar man. Het zijn allemaal gereputeerde assisenpleiters.

De enige advocaat, die er vanaf het eerste uur bij is, is mr. Filip De Reuse (Roeselare). Hij stelt zich burgerlijke partij namens de ouders van Isabelle Debackere. Als grootouders van de kleine Tibeau hopen ze op het proces te vernemen wat precies met hun kleinkind gebeurde en wat hun dochter bezielde.

Overdosis pillen

Isabelle Debackere ontnam op 7 maart 2013 haar zoontje het leven in de woning in de Leliestraat in Roeselare. Eerder die dag was Isabelle Debackere uit de pyschiatrische instelling in Menen ontslagen. De avond van haar thuiskomst haalde Isabelle Debackere haar twee kinderen Tibeau en zijn zusje T. (9) bij haar ouders af. Haar man Tim Vanhauwaert was het huis uit en wist niet van haar thuiskomst af. Isabelle Debackere stopte Tibeau in bad. Ze liet het badwater staan, verdronk haar zoontje en legde hem op zijn bedje. Toen het jongetje nog een teken van leven gaf, wurgde ze hem. Isabelle Debackere was van plan ook haar dochtertje te vermoorden. De daderes viel echter door de inname van een grote dosis kalmerings- en slaappillen in slaap. Het dochterje bleef ongedeerd.

De jury wordt op dinsdag 18 november samengesteld. Het proces vangt ten gronde aan met het voorlezen van de akte van beschuldiging op vrijdag 21 november. De daderes riskeert levenslang.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier