Moeder die dochtertje vermoordde : geestestoestand wordt belangrijke factor

Redactie KW

Maandag is in Brugge de getuigenlijst samengesteld voor het assisenproces tegen Nathalie bij de Leij (43).

De Nederlandse wordt ervan beschuldigd dat zij in november 2012 in Zwevezele haar vijfjarige dochter Dimfy met een overdosis medicatie om het leven bracht. Het eigenlijke proces start in oktober.

Op 16 november 2012 werd het levenloze lichaam van Dimfy bij haar thuis in Zwevezele aangetroffen. Nathalie bij de Leij beweerde eerst dat haar dochtertje zelf per ongeluk een overdosis medicatie slikte. Uit de autopsie bleek dat het een grote hoeveelheid pillen betrof. Bovendien had de vrouw al voor de feiten een soort laatste wilsbeschikking naar een familielid gestuurd.

Nathalie bij de Leij kampte voor de feiten met een zware depressie. Een psychiater, aangesteld door de verdediging, kwam tot de conclusie dat de vrouw medisch moet opgevolgd worden. De verdediging vroeg dan ook meermaals tevergeefs aan de raadkamer om de verdachte vrij te laten zodat ze zich kon laten opnemen. De geestestoestand van de beschuldigde zal sowieso een belangrijke factor zijn tijdens het proces. Alle psychiaters zullen op dinsdag 27 oktober hun getuigenis afleggen.

Meester Johan Platteau zal tijdens het proces de beschuldigde verdedigen. Voor de burgerlijke partijen treedt meeser Jef Vermassen op als raadsman. Advocaat-generaal Francis Clarysse neemt de rol van openbaar aanklager op zich. Het proces zal worden voorgezeten door Willem De Pauw.

Op dinsdag 20 oktober gaat het proces verder met de samenstelling van de assisenjury. De pleidooien zijn voorzien op donderdag 29 oktober. Voor moord riskeert Nathalie bij de Leij levenslange opsluiting.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier