Moeder Deveycx: "Ik heb hem te veel bemoederd"

30/11/16 om 14:26 - Bijgewerkt om 14:26

Op het assisenproces tegen Victor Deveycx (27) hebben de familieleden van de beschuldigde hun getuigenis afgelegd. Nicole Deveycx stelde vast dat ze eigenlijk geen verklaring had voor het agressieprobleem van haar zoon.

Moeder Deveycx: "Ik heb hem te veel bemoederd"

Beschuldigde Victor Deveycx tegen zijn familieleden: "Het doet me pijn om jullie hier in die situatie te zien. Het spijt me van wat ik gedaan heb." © BELGA

"Ik voel mij er wel schuldig voor dat Victor zonder vader is opgegroeid. Daardoor heb ik hem waarschijnlijk te veel bemoederd", vertelde mama Deveycx. Al snel begonnen de problemen op school. "Hij schopte af en toe nogal keet op school. Ik heb hem dan ook doen veranderen van school. Van dat spijbelen wist ik niets af. Ik probeerde wel streng te zijn, maar het was niet vanzelfsprekend."

Twee jaar cel

Als tiener kwam Victor Deveycx al een eerste keer in aanraking met het gerecht. Daarna volgden een reeks veroordelingen. "Ik kwam dat eigenlijk pas te weten toen de politie weer eens aan de deur stond. Hij zei vaak dat het zijn fout niet was. Hij ontkende dan." De beschuldigde zat zelfs ruim twee jaar in de cel voor een ernstige wraakactie. "Ik had de indruk dat het daarna gedaan was en dat zoiets niet meer ging gebeuren."

Sinds zijn aanhouding in september 2014 kreeg de beschuldigde amper twee keer bezoek van zijn moeder. "Ik zal deze zaak nooit te boven komen. Momenteel is het nog moeilijk om hem te vergeven, maar hij is na zijn vrijlating nog welkom bij mij." Deveycx probeerde zijn moeder een hart onder de riem te steken. "Je moet je niet schuldig voelen, alles is mijn fout. Al wat ik gedaan heb was op eigen initiatief."

Je moet je niet schuldig voelen, alles is mijn fout. Al wat ik gedaan heb was op eigen initiatief

Openbaar aanklager Serge Malefason merkte op dat de beschuldigde vaak gewelddadige videospelletjes speelde. Zijn moeder noemde de games choquerend. "Daar zaten ook sportgames tussen. Ik speelde soms samen met hem en dan waren dat heel grappige games", vertelde zus Victoria. De getuige kende haar broer als een beschermende, grappige en lieve kerel. "Hij is jammer genoeg ook impulsief en lichtgeraakt. Hij luistert naar niemand als hij geïrriteerd is. Dat was volgens mij de aanleiding voor zijn gewelddadig gedrag."

Victoria Deveycx had geen hoge pet op van de vrienden van haar broer. "Ik heb dikwijls gezegd dat die 'goede' vrienden niet echt goed waren. Hij besefte niet dat die mensen hem meetrokken naar lager wal. Die gasten maakten op mij geen goede indruk."

De jongere zus van de beschuldigde bezoekt Deveycx niet in de gevangenis. "Hij schrijft in zijn brieven wel dat hij spijt heeft. Ik mis hem wel, maar het heeft me indertijd te veel pijn gedaan van hem in de gevangenis te zien in Frankrijk."

Vrij intelligent

De tantes van de beschuldigden benadrukten dat Deveycx eigenlijk wel vrij intelligent is. "We probeerden hem raad te geven, maar hij luisterde niet. Hij heeft wel zijn professionele 'bac' (een eindexamen na de middelbare school, red.) gehaald. Er zit dus wel iets goeds in", aldus Annick Deveycx. Van werken kwam nooit echt iets in huis. "Nochtans hadden we echt gedacht dat hij zou veranderen na zijn verblijf in de gevangenis. Ik dacht dat hij wel werk ging zoeken, maar hij is terug afgegleden."

Victor Deveycx maakte aan zijn familie duidelijk dat hij zich schaamde voor zijn daden. "Het doet me pijn om jullie hier in die situatie te zien. Het spijt me van wat ik gedaan heb, ik heb nooit dergelijke dingen willen doen."

(belga)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!