“Misschien ging hij gewoon eens uit curieusiteit naar die homobar?”

De vrienden en werkmakkers konden geen slecht woord vertellen over Dirk Capelle. © GF
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Shawn Vantroyen (24) uit Oostende zijn vrienden en kennissen van het slachtoffer gehoord. De broer van Dirk Capelle (58) legde met een aantal vragen de beschuldigde het vuur aan de schenen.

Wim Capelle had net als de rest van de familie geen weet van de homoseksuele avontuurtjes van zijn broer. “Ik heb er nooit één milliseconde aan gedacht dat hij homo kon zijn. Het houdt ons bezig dat we niet weten wanneer dat gestart is en hoe dat gekomen is.” De dertien jaar jongere broer schetste een positief beeld van het slachtoffer. “Hij was joviaal en sociaal. Dirk stond ook altijd klaar om iemand te helpen.”

“Feiten zijn echt in drie fasen gebeurd”

De getuige stelde ook twee pertinente vragen aan de beschuldigde. “Ik ben enorm geschrokken dat iemand zo toegetakeld kan worden. Waarom heb je nooit de klik gemaakt om daarmee te stoppen? Ten tweede, waarom breng je hier de volledige waarheid niet aan het licht?” Shawn Vantroyen vroeg om de vragen te herhalen, maar een echt antwoord kwam er niet. “Ik kan zelf niet uitleggen waarom, je kan het op de alcohol of de drugs steken. De feiten zijn echt in drie fasen gebeurd, waarom zou ik daar de waarheid niet over zeggen?” De burgerlijke partijen stellen vast dat het verhaal van Vantroyen niet strookt met wat hij na de feiten aan zijn vrienden vertelde.

Eigenlijk was dat een droom van een kerel: hij dronk graag pintjes en deed geen vlieg kwaad

De werkmakkers van Dirk Capelle herinneren zich de Roksemnaar als een sympathieke, hulpvaardige kerel. “Het was een hele goede werknemer. Er waren nooit problemen en hij was weinig afwezig”, bevestigde zijn werkgever. “Hij dronk wel graag een pintje. Ik heb hem er een keer op aangesproken omdat hij gedronken had tijdens de middagpauze. Dat had weliswaar geen invloed op zijn werk.”

Bijzondere aandacht voor jonge stagiairs

Voor zijn collega’s is het nog altijd moeilijk te geloven dat het slachtoffer het homomilieu frequenteerde. “Het is volgens mij best mogelijk dat Dirk geen homo was, maar gewoon uit curieusiteit in die bar zat. Als er ergens leute was, ging Dirk ernaartoe.” Toch had Capelle soms bijzondere aandacht voor jonge stagiairs. “Daar zijn nooit problemen mee geweest. Hij haalde soms wel een bouwvakkersgrapje uit waarbij hij dan hun geslachtsdelen aanraakte. Dat was altijd als grap bedoeld.”

Alle getuigen verklaarden dat Dirk Capelle nooit ruzie zocht. Hij was nooit agressief en deed er alles aan om niet in discussies betrokken te zijn. “Eigenlijk was dat een droom van een kerel”, aldus een buurman. “Dirk was een echte volksmens. Hij dronk graag pintjes en deed geen vlieg kwaad.”

Donderdagochtend zullen de ouders en de zus van Shawn Vantroyen hun getuigenis afleggen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier