Mislukte ripdeal legt groot drugsnetwerk bloot

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een 26-jarige Nederlandse vrouw die na een mislukte ripdeal naar de politie vluchtte en haar eigen cannabishandel moest verklikken, stond woensdag samen met haar koerier en de daders van de ripdeal voor de Kortrijkse strafrechter. Het openbaar ministerie vordert celstraffen tot 42 maanden.

Op 11 september 2016 werd de bestuurder van een voertuig in de Zuidstraat in Roeselare tegengehouden door twee jonge vrouwen. Ze zeiden dat ze bedreigd waren met een wapen en vroegen een lift. De bestuurder zag hoe twee mannen uit een nabijgelegen appartementsgebouw kwamen. Hij bracht de vrouwen naar het politiekantoor.

De Nederlandse S.B. (29), die als koerier werkte voor haar landgenote, biechtte de politie op dat ze drugskoerier was. Ze leverde niet alleen in Roeselare, maar ook in Boom, Brugge, Ieper en Gent. Meestal was ze alleen op pad, in opdracht van N.V. Die dag waren de twee echter uitzonderlijk samen op pad, omdat het om een grote levering ging van ruim drie kilogram cannabis. Ze vertrouwden de koper niet en gingen de flat zonder drugs binnen.

O.S. (20), de Roeselarenaar die de drugs besteld had, was nog niet aanwezig. Wel twee broers die er samen woonden. De vrouwen gingen terug naar beneden, waar ze aan de lift werden opgewacht door O.S. en een kompaan, beide met een luchtdrukpistool. Ze konden ontkomen, maar zowel hun drugshandel als die van de andere betrokkenen kwam zo aan het licht.

De Nederlandse dealster zou gedurende zeven maanden minstens 27 kilogram hasj en cannabis verhandeld hebben. Ze verkocht ook aan zes minderjarigen. Het parket schat de winsten die ze daarmee maakte op 144.000 euro. Ze riskeert 37 maanden cel. O.S. hangt twee jaar effectief boven het hoofd voor de poging afpersing en nog eens 18 maanden effectief voor zijn eigen drugshandel, in het Roeselaarse. Hij was pas sinds 30 oktober 2015 vrij onder voorwaarden voor soortgelijke feiten, toen hij bijna meteen een nieuw netwerk opzette. Voor de andere vijf beklaagden zijn straffen gevorderd van 18 tot 30 maanden. Vonnis op 20 december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier