Minister Ben Weyts laat activiteiten van slachthuis in Tielt stilleggen

Het slachthuis in Tielt. © GF
Redactie KW

De inspectie gebeurde in de loop van donderdag en na afloop liet hij alle activiteiten onmiddellijk stoppen.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft opdracht gegeven om de vergunning van het slachthuis in Tielt in te trekken, waardoor de activiteiten zullen worden stilgelegd. Dat heeft zijn woordvoerder donderdag bevestigd. De minister zet die stap na de verspreiding van de beelden over de praktijken binnen het slachthuis en een bezoek van de inspectie.

Undercover gefilmde beelden van dierenrechtenorganisatie Animal Rights tonen hoe varkens in het grootste slachthuis van ons land worden mishandeld. In een eerste reactie noemde minister Weyts de beelden weerzinwekkend en een beschaafde samenleving totaal onwaardig. Hij stuurde daarop donderdagmorgen een inspectieteam op pad.

Op basis van het verslag en de beelden van Animal Rights besliste de minister de administratie opdracht te geven de slachtvergunning van de site in te trekken. Gevolg is dat de activiteiten van het slachthuis worden stopgezet.

Varkenshouders distantiëren zich

De varkenshouders zijn geschokt na het zien van de beelden die dierenrechtenorganisatie Animal rights undercover filmde in het exportslachthuis van Tielt. Dat meldt het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) na het zien van de beelden. De varkenshouders distantiëren zich van de gruwel.

“Wij boeren staan erop dat onze dieren vriendelijk behandeld worden ook al zijn zij op een andere locatie”, zo vermeldt hun persbericht. De varkenshouders zijn er ook van overtuigd dat dierenleed leidt tot slechtere productieresultaten.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier